DISTANSKURS

Hållbar livsstil

Kursen utgår ifrån hållbarhetens tre perspektiv- socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Målsättningen är att du efter genomgången kurs ska ha fått inblick i och djupare förståelse för hur det kan vara att leva hållbart och minska ditt klimatavtryck.

Kursens syfte och innehåll

Vi kommer varva teoretiska, praktiska och samverkande i vårt kunskapande. I kursen ingår studiebesök och besök av entreprenörer.

Kursen har 10 fysiska träffar på tre dagar från februari till november. Där emellan sker kommunikation och uppgifter via lärplattformen It´s Learning. Kursträffarna är förlagda till Boets gamla skola i Ödeshögs kommun.

Ämne

Kursen är uppdelad i olika teman och inför varje träff ges ett instuderingsmaterial för att förbereda sig inför träffen.
Varje träff innehåller stående tema av:

Entreprenörskap

Hur blir man en hållbar människa?

Hållbar värld

Planerade kursträffar:
Återkommer med tider och datum.

Februari- Grunden
Vid första träffen börjar vi lära känna varandra och pratar om våra mål. Vi kommer att dra igång diskussioner om hållbarhet på en global nivå, men också på individnivå samt ta upp begreppet självhushållning. De allra första fröna kommer att sås. Vi kommer börja gå igenom grundläggande regelverk kring arrende. Vad har vi för rättigheter samt skyldigheter? Ni kommer att få lära er bokföring m.m. som behövs kunskap om som egenföretagare.

Mars- Tvätt & etikett
Vi kommer att gå igenom kemikalier, hormonstörande ämnen, microplaster och annat som finns runt oss i vår vardag. Hur kan vi minska vår konsumtion av detta och vad finns för alternativ? Vi kommer att testa på att vaxa tyg, göra egna hudvårdsprodukter samt dela med oss av våra egna tips och trix. Samt gör våra egna disktrasor. Vi dyker ner i ämnet hållbara avloppssystem.

April- Djur och Gränser
Vi besöker Månsabola där vi lära oss mer om djurhållning och hur man bygger staket (gärdesgård). Ett studiebesök kommer också att ske på Holavedens handelshus där vi ser hur de tappar sav.

Maj- Odling, ogräs och mat
Lär känna ditt ogräs och ät upp det. Fokus kommer ligga på olika aspekter av odlandet. Hur kan vi odla på olika vis, under lång säsong och på olika platser. Vi bygger miniväxthus och diskuterar odlandets konsekvenser globalt. Eventuellt besök hos t.ex Ombergs ekogård.

Juni- Naturens skafferi- förädling, odling
Vi snackar mat och hur den påverkat oss fysiskt och psykiskt samt vad framställningen får för konsekvenser. Vi fördjupa oss i själslig hållbarhet. Vi tar hand om våra odlingar och börjar skörda så smått. Odlandet fortsätter. Hur tar vi oss an det storskaliga odlandet av t.ex. spannmål? Vi tar också och tar en titt på våra vänner bina.

Juli- Djurhållning & Slåtter
Smådjur med fokus på t.ex. höns, bin, ankor, getter & kaniner. Vi ska också lära oss mer om slåtter. Studiebesök vid Löts gårdmejeri som ystar på getmjölk.

Augusti- Lappa och laga
Bygga nytt och vårda gammalt. Hållbar renovering, lappa och laga och do-redo. Vi fokuserar på hur vi kan förlänga livslängden på våra prylar. Vi kommer att prata om avfallshierarkin. Matsvinn kommer upp som diskussion. Vad finns för alternativ till miljöskadliga färger, material och konsumtionsmönster.

September- Förädla och förvara,
Vi syrar grönsaker, ystar ost och testar på att göra andra former av mejeriprodukter. Eventuellt osttillverkning.

Oktober- Kött, slakt, vintra trädgård
Vi börjar förbereda oss för vintern genom att täcka landen, skörda det sista och så inför nästa säsong. Vi går igenom slakt. 

November- Summering, bygga nätverk och framtidsplaner
Vi summerar året som gått. Gör nya planer för framtiden.

Med reservation för ändringar.

Efter avslutad kurs

Efter kursens avslut och godkända arbetsuppgifter erhåller du ett kursintyg på slutförd kurs. Målsättningen är att du efter genomgången kurs ska ha fått inblick i och djupare förståelse för hur det kan vara att leva hållbart och minska ditt klimatavtryck.

Lärare

Matilda Forsärla

m.forsarla@gmail.com

Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: 50% (deltidsstudier)
Längd: 1 år
Studienivå(CSN): Studiestödsberättigad
Internat: Nej, Du bokar själv ditt boende. Det finns flera vandrarhem, hotell och stugor i omgivningarna. När du blir antagen kan vi hjälpa till med en kontaktlista till olika boenden i Boet.
Kursstart: 29 augusti 2020
Ansökan senast: 1 augusti 2020
Antagningsvillkor: Du ska ha ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och ett liv på landet. Du ska ha samarbetsförmåga och vara intresserad av ett demokratiskt arbetssätt. Grundläggande datakunskaper och tillgång till dator med webkamera.
Kostnader: 1500 kr/termin betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring, visst studiematerial och förtäring. Material, litteratur, mat och boende vid helgträffarna betalar du själv.
Kursansvarig:

Matilda Forsärla

m.forsarla@gmail.com

SFH-logga-02
Ydrevägen 13
573 35 Tranås
info@sommenbygdensfolkhogskola.se
Tel. 0140 – 659 60