Allmän kurs gymnasie- och grundskola
Möjligheternas kurs! På Allmän kurs kan du med en egen studieplan göra klart behörigheter på gymnasie- eller grundskolenivå. Allmän kurs är en väg till högskola, yrkesutbildning eller arbetslivet!
VÄGEN TILL BEHÖRIGHET
På Allmän kurs kan du få behörighet till högskola och yrkeshögskola. Beroende på tidigare studier eller yrkeserfarenhet läser du 1–4 år.
Mål för studier
På Allmän kurs är du som kursdeltagare i centrum och vi stöttar dig på olika sätt för att du ska uppnå dina mål i livet. Det innebär att vi försöker anpassa oss till det sätt som du lär dig bäst på, och tillsammans med dig skapar vi en studieplan som för dig mot ditt mål.
Utöver att nå grundläggande behörighet till fortsatta studier vill vi ge dig en positiv förändring i livet. Vi hoppas att du ska utvecklas som människa och få ny och meningsfull kunskap, samt redskap för ökad delaktighet i samhället.
Ett annat av våra mål är att skapa intresse för olika kulturformer, vilket också framgår av skolans vision: ”Sommenbygdens folkhögskola – för en hållbar värld med demokrati, mångfald och kultur”.
Arbetsformer
I alla våra kurser vill vi att du är med och formar både ditt personliga lärande och det gemensamma. Därför är ditt engagemang och inflytande viktiga hos oss.
Vi har undervisning i mindre grupper, där vi utvecklar studieteknik och studiestrategier. Arbetssätten varierar men tyngdpunkten ligger på att vi lär tillsammans. Framför allt kan vi erbjuda dig en lugn miljö och en god gemenskap i studierna.
I studierna på Allmän kurs strävar vi efter att upptäcka hur olika ämnen och tema hänger ihop med vardagsliv och samhälle. Detta breda lärande gör att du får möjlighet att bygga upp nya kunskaper, få nya vänner och utvecklas som människa.
Kontakta oss så kan vi tillsammans forma din studieplan.
FAKTA OM ALLMÄN KURS
Studiernas omfattning:
- Tre eller fyra år på folkhögskola – med eller utan grundskola men utan yrkeserfarenhet
- Två år på folkhögskola – med ett års gymnasiestudier eller minst ett års yrkesverksamhet
- Ett år på folkhögskola – med minst två års gymnasiestudier
Efter att ha uppfyllt kraven på omfattning och fått behörighet i ämnen som är gemensamma med gymnasiet får du grundläggande behörighet till högskola eller yrkeshögskola.
Den grundläggande behörigheten på folkhögskolan består av en sammanställning av genomförda ämnesstudier och ett studieomdöme. Studieomdömet handlar om den studerandes förmåga att studera och grundar sig på en samlad bedömning av alla undervisande lärare.
Läs mer om studieomdöme och behörighetsintyg på Allmän kurs här
ÄMNEN OCH NIVÅER
Grundskoleämnen på Allmän kurs:
-
- Svenska/Svenska som andraspråk
- Engelska
- Matematik
- Samhällskunskap
Gymnasienivå:
-
- Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a,1b eller 1c
- Historia 1a1
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Samhällskunskap 1
Särskild behörighet
-
- Matematik 2 a – c, 3 b – c
- Naturkunskap 1a2
- Samhällskunskap 1a2
- Historia 1a2
- Engelska 7
Utöver de ämnen som leder till behörigheter innehåller studier på vår skola också teman och kunskaper som gynnar hela vårt vardagsliv och din framtid. Vi har forumdagar där vi ägnar oss åt demokrati, mångfald, hållbarhet och kultur. Under två temaveckor fördjupar vi oss i ämnena arbetsliv och hälsa. På fokuslektionerna får du möjlighet att träna studieteknik och olika färdigheter som du behöver i dina studier.
Allmän kurs har flera utflyktsdagar. Vi åker även på en längre resa med övernattning varje läsår.
Specialpedagogik
”Rummet” är en specialpedagogisk satsning på Sommenbygdens folkhögskola. Här arbetar vi med närvarostöd och anpassningar för att få deltagarna att lyckas med sin studiegång. Rummet är bemannat fler pass varje vecka. Det är Susanne Skårstedt specialpedagog som sitter i Rummet. Här kan man få hjälp med struktur och studieteknik.
EFTER AVSLUTAD KURS
Efter avslutade studier har du fått en god grund för fortsatta studier, nytt yrkesliv och engagemang för vårt gemensamma samhälle.
Lärare
Karin Larsson: Svenska, fokus 2 och 3, Stödpedagog i ”Rummet”
Niklas Erlandsson: Historia, engelska
Christina Bryntesson: Samhällskunskap, religion, svenska, fokus 1
Peter Helgesson: Matematik, naturkunskap
Susanne Skårstedt: Stödpedagog i ”Rummet”
Dima Abdul Hamid: Lärarresurs och stöd Allmän kurs
Nyheter från Allmän kurs
Julbazaar och livesändning för Musikhjälpen
Under veckan pågår musikhjälpen i Växjö. Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger”. På skolan uppmärksammar vi detta genom flera initiativ från personal och deltagare. - På E-sport kommer vi att ha en livesändning till förmån till Musikhjälpen. Berättar Louie som...
Östgötateaterns uppsättning av ”Come From Away” fick oss att känna värme.
Innanför guldportarna på Östgötateatern i Norrköping fladdrade ljus i kandelabrarna och minnen från svunna tider präglar lokalernas utsmyckning. Det finns olika typer av kultur, både E-sport och teater kan rymmas under begreppet. Denna kväll bjuds vi på musikalen...
Myten om alfahannen
Fredagens FoRumdag, schemabrytande aktivitet som alla våra deltagare är med på. Hade tema jämlikhet och mångfald. Syftet var att vända och vrida på könsnormer i samhället och i världen. Therese Arvestrand, kursansvarig från vår Hundtränarutbildning höll i en...
I skolans nya satsning ”rummet” får deltagarna hjälpen de behöver för att nå sina mål!
I ett mysigt inrett rum vid ett runt bord sitter Karin Larsson och Susanne Skårstedt och tittar på stödscheman som de tagit fram för att kunna bistå med struktur och planering till de som behöver. På bordet står en svärdslilja i en zinkkruka och längs med ena väggen...
Föreställning ”Komma ut”
Som en försmak på Tranås regnbågsvecka (vecka 42) har Petter Snive, musikalartist och skådespelare från orten under två dagar framfört sin föreställning ”Komma ut” i vår aula. En enmansmonolog med en gripande historia om utanförskap och reaktionerna från omvärlden när...
Fysisk träning på schemat!
Vi ser att fysisk aktivitet hjälper våra deltagare att fokusera på sina studier och skapa hållbara vanor. Därför har vi fysisk träning på schemat för alla våra långa kurser. Lärare är Susanne Skårstedt och Magnus Eriksson som tillsammans skapar en duo som erbjuder...