fbpx

Fjällvandringskurs

Fjällvandring på Fulufjället!

Välkommen att hänga med på en 4-dagars fjällvandringskurs i den fantastiska naturen kring Fulufjället! Vi förbereder oss innan vandringen genom föreläsningar och diskussioner i samband med förberedande webbträffar. 

Kursens syfte och innehåll

Den här kursen vänder sig till dig som vill uppleva den fantastiska naturen på Fulufjället. Vår grupp guidas av Bob van Ettinger, från Scandinavian Hiking, som är en erfaren fjäll- och vildmarksledare. Du får grundläggande kunskaper i karta och kompass, tältning på fjället, matlagning ute samt hur du tar hand om din kropp och utrustning före och under en fjällvandring. Vi ses digitalt vid två webträffar för att planera och förbereda oss inför vandringen. Mellan webträffarna får du i uppgift att inventera, förbereda, pröva och utvärdera din egen utrustning. Dessutom ses vi på en digital packningskväll strax före avfärd. När vi väl är ute på Fulufjället vandrar vi ca 15-18 km per dag, lagar all mat på friluftskök samt övernattar 3 nätter i tält. I samband med fjällvandringen behöver inte alla deltagare bära med sig tält, mat och köksutrustning – vi diskuterar samt planerar för en rimlig uppdelning i samband med de inledande webträffarna. På webträffarna skapar vi även utrymme för planering av eventuell samåkning till startplatsen vid Fulufjället. Förutom att uppleva den fantastiska, orörda naturen på Fulufjället passar vi naturligtvis på att besöka väldens äldste gran Old Tjikko och Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Efter fjällvandringen har vi ytterligare en webträff för att sammanfatta och utvärdera resan.

 

Datum för fjällvandring:
12 – 15 september 2024. Start den 12 september klockan 13.00 vid Naturum Fulufjället.
Avslutning vid Naturum Fulufjället den 15 september ca klockan 13.00.

Datum för webbträffar:
19/8 kl.18:30-21:00
2/9 kl. 18:30-21:00
10/9 kl. 18:30-21:00 (Frivillig packningshjälp/ Drop-in)
19/9 kl. 18:30-21:00 (Sammanfattning och utvärdering av resan)

Ämne

Friluftskunskap
Vara, vandra och gå på toaletten i naturen. Rätt kläder och utrustning. Övernattning ute.

Matlagning ute
Vi lagar mat ute, planering och praktiskt genomförande.

Fötter och kropp
Råd och tips angående hur man kan tänka med förberedelser för fötter och kropp inför fjällvandringen.

Riskanalys
Enkel riskanalys av aktiviteten. Väderförhållanden. Om olyckan är framme, Första hjälpen, utrustning.

Lagar och förordningar
Kortfattat om allemansrätten, naturskydd o miljöhänsyn.

Karta, kompass och GPS
Kort genomgång och praktisk övning med karta och kompass.

Planera egen fjällvandring
Tips och trix för att själv kunna planera och genomföra en fjällvandring på egen hand.

Efter avslutad kurs

Efter kursen har du kunskap för att själv kunna planera och genomföra fjällvandringar.

Lärare

Bob van Ettinger

Bob är född 1981 nära Rotterdam i Nederländerna och flyttade år 2008 till Sverige för att utbilda sig till fjälledare. Han har en stor passion för de skandinaviska fjällen och har ett driv för att göra unika platser tillgängliga för sina deltagare. Bob driver Scandinavian Hiking.

man med ljus hy och svart mössa står på ett röse.

Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: Kortkurs
Längd: 3 + 4 dagar
Studienivå(CSN): Den här kursen finansieras inte av stadsbidrag och är därmed inte CSN-berättigad.
Internat: Nej
Kursstart: Kursstart med digital webträff 19 augusti 18.30. Därefter webbträffar 2 september, 10 september samt 19 september. Fjällvandringen sker torsdag den 12 september till söndag 15 september.
Ansökan senast: 5 augusti 2024
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Kursen kräver att du kan vandra på stigar i stenig terräng samt bära din egen utrustning. I kursen ingår övernattning i tält i 3 nätter. Kursen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webbkamera eller motsvarande funktion i en mobiltelefon.
Kostnader: 3.900 kr. I kostnaden ingår försäkring, studiematerial, mat under vandringen och licens för digital plattform. Vegetariskt alternativ finns men viss specialkost/allergianpassning kan tyvärr inte erbjudas. Resa till och från starten vid Naturum Fulufjället ordnar du på egen hand. Utrustning såsom kläder, skor, ryggsäck, sovsäck, tält, stormkök m.m. ingår inte. Viss utrustning finns att hyra och viss utrustning delar vi på i gruppen. För att bekräfta och säkra din plats på fjällvandringskursen betalar du en anmälningsavgift på 1.500 kr som ingår i den totala kursavgiften. Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid återbud senare än 14 dagar innan fjällvandringen.
Kursansvarig:

Magnus Eriksson

Kursledare
Bob van Ettinger – vildmarksguide

Fjällvandringskurs