Hundtränare

hund väntar på hundgodis
Hundtränare är en grundutbildning för dig som vill fördjupa din kunskap i ämnet hund med fokus på hundträning och inlärning. Teori och praktik varvas och din egna hund kommer att vara din träningskompis under utbildningens gång.

Utbildningens syfte är att du ska bli en bättre hundtränare, där vi lägger stor vikt vid att generellt förstå hundar bättre och att bli uppmärksam på hur du själv agerar i olika situationer. Du kommer att få lära dig olika sätt att aktivera din hund, andras hundar, aktivering anpassat till hunden som art samt olika raser och till individen.
Utbildningen är uppdelad i 10 block och innehåller både olika inlärningsprinciper, klickerträning genom olika lekar, olika former av spårtekniker, trix och skojmoment samt friskvård och första hjälpen. Även du som person får verktyg för att när utbildningen är genomförd klara uppgiften som hundtränare.

Inlärning – inlärningsprinciper, pedagogik, kommunikation och belöningsutveckling.
Klickerträning – träning av andra djurslag, klickerlekar, grundfärdigheter och baklängeskedjning.
Vardagsproblem – BAT, Kommunikationsmetoden, Counter conditioning, och filtträning.
Friskvård – förebyggande träning, träning för hundägaren och balansbollsträning.
Nosarbete – viltspår, personspår, uppletande, nose work och patrullstig.
Skoj med lydnad –  rallylydnad och tävlingslydnad.
Trix och skoj – heelwork to music, dogparkour, berikning, trixträning och freestyle.
Hundtränaren – coachning, mental träning, stresshantering, mindfulness och förarens färdigheter.
Fördjupning kring vardagsproblem – stressreducering och beteendeanalys.
Första hjälpen –  ”Vård i det vilda”.

Utbildningen är på heltid under en termin, vilket innebär att du har ca 30 undervisningstimmar om 40 minuter per vecka i olika ämnen under läsåret och därutöver tillkommer tid för inläsning av litteratur och hemuppgifter. I kursen ingår även att du deltar i skolans gemensamma folkbildningsaktiviteter, där Forumtid ingår en gång per vecka.

Efter utbildningen kan du välja att diplomera dig som instruktör inom olika ämnen, kostnad för detta tillkommer.

Therese Arvestrand är utbildad instruktör och diplomerad hundpsykolog (inom dåvarande IMMI) samt beteendekonsult. Hon har sedan 2001 haft egna kurser, på olika nivåer och med olika teman och försöker hela tiden vidareutveckla sig som hundtränare och instruktör. – Jag tränar och tävlar en mängd olika grenar med mina egna hundar, agility, lydnad, freestyle, HTM, flyball, personspår, rallylydnad, viltspår och grytträning. Mer information om hennes företag finns på http://www.dogsense.se

Studietakt: Heltidsstudier 100%
Längd: 1 termin
Studienivå(CSN): Gymnasial nivå, om du ansöker om CSN.
Kursstart: 19 augusti och avslutas 20 december 2019
Ansökan senast: 15 maj 2019
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Vid antagningen sammanvägs erfarenhet, andra meriter och personlig lämplighet. Det personliga brev du skickar med vid ansökan har stor betydelse. Slutlig antagning sker efter intervju med dig tillsammans med din hund. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator.
Kostnader: All undervisning är kostnadsfri, men du betalar 1000 kr varav 500 kr betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring under skoltiden, visst studiematerial och kopiering. Resterande 500 kr disponerar du i gruppen för olika aktiviteter som t.ex. studieresor, studiebesök. Utöver detta tillkommer kostnader för litteratur, dock finns den mesta litteraturen att låna på bibliotek eller att hämta hem på internet. Boendet står du för själv, liksom mat och eventuella resor.

Therese Arvestrand
therese@dogsense.se