Grönsaksodling för självhushåll-distanskurs hösten 2017

Att vara självförsörjande på grönsaker, frukt och bär under några månader om året är mångas dröm.  Men hur gör man?

Närproducerad mat utan kemikalier och konstgödsel som man lagt ner tid och kraft på smakar helt enkelt bättre och ger en känsla av mening, att ingå i ett kretslopp.

Men vad ska man odla? Hur ska man börja? Vilka knep och tips finns för att undvika misstag? Att sätta igång är det viktigaste, även en liten trädgård kan ge stor skörd.

I den här distanskursen bygger vi tillsammans upp vår kunskap om odling för självhushåll. Från frö till färdig maträtt. Vi går igenom grunderna, jorden, sådd och plantering, hur man planerar sitt odlingsår, skötsel, gödning, växtskydd och hur man kan ta vara på sin skörd. Vi diskuterar även varför vi borde odla mer själva ur ett solidaritetsperspektiv och för miljön.

KURSTYP:Distanskurs med helgträffar
STUDIETAKT:25%-deltidskurs
LÄNGD:14 veckor
STUDIENIVÅ(CSN):Ej studiestödsberättigad
KURSSTART:Start 2-3 september och avslutas 8 december 2017. Helgträffar 2-3 september och 25-26 november.
ANSÖKAN SENAST:4 augusti 2017
ANTAGNINGSVILLKOR:För dig med inga eller små erfarenheter av odling, men med en stor lust att komma igång i din egen trädgård, kolonilott eller balkonglåda. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.
KOSTNADER:4 600 kr
Kostnad för litteratur och resor tillkommer. Boende under helgträffarna ordnar du själv. Tips på boende i Tranås, Badhotellet Spa och konferens, Hotell Åberg och vandrarhem.

Den här kursen finansieras inte av statsbidrag.

Emelie Emanuelson

Emelie

Emelie Emanuelsson
Kursledare

Varje grönsak jag odlar och äter upp är en liten vardagsrevolt i sig. Mot industrimat, tillsatser, GMO, kemikaliejordbruk och långväga transporter. Min trädgård är 1000 m²
stor och jag har till det fått hyra lite åkermark. Totalt en yta på ca 160 m² odlar jag upp varje år. Det ger mig och mina barn potatis, lök, bönor, pumpor, rödbetor, jordärtskockor, örter, vitlök, och bär under ca 9 månader om året. Även en liten trädgård kan ge stor skörd.

Under säsong äter vi också allt från morötter till majs och kronärtskockor. Vi klarar oss inte enbart på egenodlade grönsaker men det ger ett rikt tillskott och en känsla av tillfredställelse, eller som barnen uttrycker det vid matbordet när vi tänker tillbaka på sommarens skördearbete ”Mat är så mycket minnen!”.

Jag är självlärd på odling, men det ligger även i släkten. Lyssna på trädgården, våga testa, läsa och fråga andra är min strategi för att utveckla odlandet, tillagningsmetoder och sätt att ta tillvara på skörden. Jag har även jobbat i odlingarna och köket på Rås gård och Falla gård samt praktiserat på Älmås gård, alla belägna i Tranås.

Sedan 2007 har jag samlat tankar om odling och självhushållning i min blogg hippihäxan.se. Trädgård och matlagning hänger ihop och jag tycker det är lika vackert med grönsaker i rabatterna som blommor i grönsakslandet.

Vi får ibland frågan om kursen går att kombinera med sitt heltidsarbete.

Det går absolut bra att kombinera kursen med heltidsarbete, det beror på hur mycket fritid i övrigt du vill ha. Flera deltagare har haft både heltidsarbete och familj. Ni har två veckor på er att göra varje inlämningsuppgift så tiden disponerar ni ganska fritt. De två fysiska träffarna ligger på helger så det beror ju på ditt arbetsschema om du kan närvara.

Clara Edenstrand

Kursledare

Sedan 2009 har odlingen varit en viktig del av mitt liv. Det första året blev odlandet ett sätt att kanalisera mitt engagemang för miljö- och rättvisefrågor i något väldigt konkret. Genom att odla delar av maten jag äter ville jag ta ansvar för min egen försörjning och minska min egen konsumtions negativa effekter på människor och miljö.

Under åren som har följt sedan dess har odlandet blivit en naturlig del av min årsrytm. Förutom att vara ett medel för ett ”högre syfte” är odlandet i dag lika mycket ett mål i sig självt. Jag behöver odla för att må bra och känner mig halv om jag inte får inleda de första varma vårdagarna med att ”gosa med jorden”, som min mamma brukar säga.

Oavsett var jag bor för tillfället ser jag till att jag kan odla. Sedan 2014 bor jag utanför Aneby. Efter en första ordentlig odlingssäsong med omkring 80 m2 nybruten mark under 2015 kommer jag under 2016 att odla cirka 150 m2 – en yta som, väl använd, räcker till huvuddelen av årsbehovet av grönsaker och andra vegetabilier för en person.

När det gäller det praktiska är jag, precis som Emelie, till stor del självlärd på odling. Jag började mitt odlarliv i El Salvador, men sedan 2010 har jag främst odlat i min egen trädgård. Teoretisk odlingskunskap har jag bland annat fått via kurser på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Länk till Studentum