fbpx

 

 

Skogsguide

DISTANSKURS

Utbilda dig till Skogsguide!

Skogen och naturen är en fantastisk resurs för oss människor som vi inte klarar oss utan! Att leva av och vara verksam i eller att bara njuta av. Att vi mår bra av naturen är det många som håller med om och att fler människor behöver komma ut i naturen, se, uppleva och förstå vilken förutsättning naturen är för våra liv.

Våra skogar och vårt kulturlandskap bär på mycket historia, många spännande berättelser och upplevelser.

Därför behövs kunniga guider som hjälper fler människor att hitta dit och som kan erbjuda kunskaper och positiva upplevelser. Vill du vara med och visa och berätta för dem, föra kunskap och historia vidare? Då ska du söka vår kurs!

 

Kursens syfte och innehåll

Den här kursen vänder sig till dig som vill få mer kunskap om hur du kan utveckla dig som guide. Du kanske redan har erfarenheter eller vill prova ett nytt område.

Under fyra helgträffar träffas vi fysiskt och utgår från Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Vi har fem webbträffar och där emellan läser du på distans och gör dina uppgifter enskilt och i grupp.

 

Ämne

Kursinnehåll:

Guideteknik i teori och praktik
I det här ämnet kommer vi jobba med din roll som guide. Ditt ledarskap och vilka egenskaper en bra guide bör ha.
Olika målgrupper har olika behov, hur man kan anpassa sin aktivitet.
Vad är gott bemötande?
Praktisk tillämpning och övning.

Kommunikation och retorik
Hur du kan förmedla ditt budskap och nå fram till en grupp.
Rösten och det talade budskapet.

Friluftsmetodik
Naturen som arbetsplats, vilka krav ställen den på dig?
Äta, sova, gå på toa ute i naturen. Rätt kläder och utrustning.
Hållbar turism. Övernattning ute. Natur, kultur och historia.

Matlagning ute
Vi gör eld och lagar mat ute. Planering och praktiskt genomförande.

Riskanalys/HLR och första hjälpen
Hur man gör en riskanalys av en aktivitet. Hur man läser deltagarnas förmåga att delta.  Väderförhållanden.
Om olyckan är framme, vad gör du? Tillsammans med utbildad personal får du en utbildning i Första hjälpen och HLR.

Lagar o förordningar
Allemansrätten, Naturskydd o miljöhänsyn, Miljöbalken, Terrängkörningslagen. Produktsäkerhetslagen. Länsstyrelsen o kommuner.

Karta, kompass och GPS
Genomgång och praktisk övning med karta och kompass.

Planera o genomföra en guidning
Här får du praktiskt planera och genomföra en valfri guidning där du ska visa att du kan använda dina kunskaper från kursen.

Efter avslutad kurs

Efter fullgjord och avslutad kurs får du ett intyg.

Kursen ger dig färdigheterna du behöver för uppguidning till Certifierad naturguide.

Läs mer

Lärare

Det är jag som är Caroline Brun!

Jag är född och uppvuxen på landet där ett liv nära naturen var en självklarhet. Att följa årstidernas gång med växter, djur och olika aktiviteter har lagt grunden i mitt liv. Jag har ägnat större delen av mitt liv att arbeta med folkbildning där jag träffat väldigt många trevliga människor. Jag har också jobbat med turism i olika former, allt från bussguide, stadsguide, turistbyråanställd, upplevelseguide till egen företagare. Jag har utbildningar från universitet, folkhögskola och andra aktörer. Under senare år har jag fokuserat på vandringar på tema hälsa, kultur eller lokalhistoria.

 

 

Kurstyp: Distanskurs
Studietakt: 25% deltidsstudier
Längd: 15 veckor
Studienivå(CSN): Studiemedel kan du endast få om du läser på minst 50%, t.ex. om du läser två folkhögskolekurser på 25% med samma start- och slutdatum. Tänk på att välja rätt studietid och omfattning när du ansöker.
Internat: Nej
Kursstart: Höstterminen 2024
Ansökan senast:
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Vid antagningen sammanvägs erfarenhet och andra meriter samt personlig lämplighet genom ett personligt brev som du skickar i samband med ansökan. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webbkamera.
Kostnader: 600 kr. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en serviceavgift på 600 kr. I serviceavgiften ingår kopiering, försäkring, fika, viss litteratur och licens för digital plattform. Kostnad för litteratur kan tillkomma. Resa, lunch och boende i samband med närträffarna ordnar du på egen hand. För att bekräfta samt säkra din plats på utbildningen betalar du in 600 kr, dvs hela serviceavgiften. OBS! Serviceavgiften betalas inte tillbaka efter kursstart.
Kursansvarig:

Magnus Eriksson

Kursledare
Caroline Brun

 

Skogsguide