Odla din plats
DISTANSKURS
Odla din plats – en odlingskurs med fokus på helhet, planering och förvaltning av platsen
Kursens syfte och innehåll
Ingen odlare och ingen odlingsplats är den andra lik. I den här kursen lär vi oss av varandras olikheter, utmaningar och erfarenheter samtidigt som vi fördjupar förståelsen för vår egna plats och våra egna behov.
Kursen riktar sig till dig som redan har grundkunskaper inom odling och som nu vill tänka igenom din egen plats. Du har odlat ett tag och känner dina förutsättningar men vill ha hjälp och inspiration att utvecklas. Du vill fördjupa dig och lära mer tillsammans med andra. Du vill diskutera och dela med dig av egna kunskaper och erfarenheter samt våga låta nya tankar slå rot i dig. Kursens fokus ligger på odling i ett brett perspektiv och utgår från varje kursdeltagares egna plats och behov. Genom fem olika studieblock kommer vi att tematiskt granska, planera och diskutera våra olika platser. Fokuset ligger inte på det praktiska odlandet i sig utan på helhet, planering och förvaltning av platsen.
Kursen sker på distans med tre fysiska träffar inklusive studiebesök och tre digitala kvällsträffar. Innehållet består av självstudier, sex obligatoriska uppgifter samt de sex obligatoriska träffarna. Under hela kursens gång utgår lärandet och planerandet från deltagarnas egna platser. Samtal och delande kursdeltagare emellan får under hela kursens gång gott om utrymme via den digitala lärplattformen och under träffarna.
Ämne
Under hela kursens gång kommer planering och struktur av din plats återkomma som en röd tråd.
- Din plats – utgångsläget
- Kretslopp och resurser
- Jordhälsa
- Mångfald
- Skörda och lagra
WEBBTRÄFFAR
Digital kursstart måndag 14 augusti 18.30
Samt två digitala träffar kvällstid under kurstiden.
NÄRTRÄFFAR
Helgträff 1
fredag 1/9 13.00 – 17:00
lördag 2/9 09:00 – 17.00
Helgträff 2
fredag 22/9 13.00 – 17:00
lördag 23/9 09:00 – 17.00
Helgträff 3
fredag 1/12 13.00 – 17:00
lördag 2/12 09:00 – 17.00
Efter avslutad kurs
Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen.
Lärare
Mimmi Rosell
I en större villaträdgård och på lånad åkermark odlar Mimmi grönsaker till familjens behov – men hon har också frö och en liten mängd grönsaker till försäljning. Hon är odlaren vars fascination för jorden ökar med varje spadtag och som ständigt utforskar och funderar.
I bagaget finns förutom praktisk erfarenhet en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll, kurser i ekologisk växthusodling och andelsjordbruk samt högskolestudier inom bland annat miljövetenskap med fokus på klimatförändringarna och samhället. Under 2022 utbildar hon sig till ekopedagog.
Mimmi är aktiv i nätverket Omställningsbyrån och verksam i den lokala REKO-ringen både som administratör och producent. Förutom att leda kursen på Sommenbygdens folkhögskola samarbetar hon också med olika studieförbund och arrangerar bl.a. kurser i lieslåtter för trädgård, odling eller äng.
Kursledare:
Mimmi Rosell