Jorden och Maten; Helhet och hälsa

Distanskursen Jorden och Maten; Helhet och hälsa riktar sig till dig som redan har grundkunskaper inom odling och som nu vill fördjupa dig och lära mer tillsammans med andra. Kanske har du gått grundkursen “Jorden och Maten; Grunden vi står på” eller så har du tagit till dig motsvarande grundkunskaper på andra sätt.

Du vill diskutera och dela med dig av egna kunskaper och erfarenheter samt våga låta nya tankar slå rot i dig. Under kursen kommer vi fördjupa oss i olika ämnen som vi hoppas kommer leda dig vidare i ditt odlade, fördjupa dina kunskaper och konkretisera dina tankar om vad odlandet innebär – i praktik och för person. Kursen sker helt på distans och består av självstudier, fem obligatoriska uppgifter och sex obligatoriska träffar via lärplattformen Teams där vi diskuterar och lär av varandra.

I kursen ges också det egna välmåendet gott om utrymme; hur skapar man en plats för själslig ro och hållbarhet, en plats för stabilitet i en föränderlig värld?

Kursens fokus ligger på odling i ett brett perspektiv och utgår från varje kursdeltagares egna plats och behov. Genom fem olika studieblock kommer vi att tematiskt granska, planera och diskutera våra olika platser; vatten, jorden, mångfald och hushållning är exempel på teman. Fokuset är brett och i kursen ingår såväl praktik, teori som reflekterande arbeten.

I kursen ges också det egna välmåendet gott om utrymme; hur skapar man en plats för själslig ro och hållbarhet, en plats för stabilitet i en föränderlig värld?

Under kursens gång kommer 6 digitala träffar á 3 timmar vardera äga rum. Exakta datum och tider i dagsläget inte bestämda.

Mer information kommer i augusti.

Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen.

Två personer omgivna av grönsakerMimmi Rosell
Mimmi driver företaget Urjord vars syfte är att sprida berättelsen om ett annat sätt att leva. En berättelse om att följa sin övertygelse, tro på en ljusnande framtid och vägra följa stigen; om att växa långsamt och organiskt och att både sticka ut hakan och rätta sig in i ledet, följa med och vika av.

Förutom att driva företaget Urjord är Mimmi även aktiv i nätverket Omställningsbyrån och verksam i den lokala REKO-ringen både som administratör och producent. Sen 2017 håller hon höns och odlar för självhushåll på drygt 800 kvm med försäljning av överskottet. På delar av odlingsytan projektleder hon en potatissamodling för den gårdsgemenskap strax utanför Tranås där hon bor. I bagaget finns en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll och en kurs i ekologisk växthusodling samt högskolestudier inom bland annat miljövetenskap med fokus på klimatförändringarna och samhället.

Matilda Forsärla
Matilda började odla sin trädgård 2011 och har fokuserat på många olika växtplatser, växthus och nu på senaste åren snöat in på biodling och tomater. I fyra olika hemmasnickrade växthus och med en frilandsodling på ca 300 m2 så trivs både grönsaker, bär, frukter, ogräs, höns, insekter och små barn. Till yrket är Matilda konsthantverkare och hon har hållit i kurser sedan 2007 både för studieförbund, grundskola och folkhögskolor. Folkbildning har alltid varit en stor del av världens hennes företagande, där även utställningsverksamhet och egen tillverkning och försäljning av framförallt textilt konsthantverk ingår.

Tillsammans gör de podcasten Gröna fingrar Svart jord – en podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet.

Kurstyp: Distanskurs
Studietakt: 25% deltidsstudier
Längd: 10 veckor, uppehåll v 51-52
Studienivå(CSN): Ej studiestödsberättigad
Kursstart: Vecka 48 2021 och avslutas vecka 8 2022
Ansökan senast: 1 november 2021
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Gått Kursen Jord & Maten eller ha motsvarande kunskaper sen tidigare. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.
Kostnader: 2500 kr. Kursen är inte finansierad med statsbidrag och är inte studiemedelsberättigad.

magnus@sommenbygden.se

Matilda Forsärla