Musiklinjen – Ensemblemusiker

Vår musikutbildning till ensemblemusiker ger dig möjligheter att spela/sjunga mycket i ensemble. Undervisningen är inriktad på samspel, improvisation, eget skapande, projektarbeten och konserter.

Ensemblemusiker passar dig som:

• Vill utveckla din förmåga att uttrycka dig genom musik
  • Vill spela ensemble tillsammans med andra – varje dag
  • Vill fördjupa ditt musikaliska kunnande på ditt instrument/sång
  • Vill studera musik för engagerade lärare i en kreativ miljö
  • Vill lära dig mer om musikteori, gehör, komposition m.m.
  • Vill förbereda dig för vidare studier på t.ex. musikhögskola

Undervisningen är inriktad mot ensemblespel och jazz men även andra improvisationsbaserade stilar såsom: latin, blues, funk, soul, fusion, pop, rock… Tonvikt läggs vid samspel, improvisation och eget skapande. Under kurstiden deltar du aktivt i olika konserter på och utanför skolan. Genom olika projekt och konsertredovisningar gör vi spelningar på bland annat skolor, bibliotek, restauranger i Tranås med omnejd. Dessutom arrangerar musiklinjen egna offentliga jazzkvällar och skolkonserter på Sommenbygdens folkhögskola. Vi samarbetar även med Kulturskolan i TranåsPlan BJönköpings jazzklubb och Jazzklubben i Aneby i ett flertal projekt under läsåret.

Ämnen

Exempel på ämnen:

• Ensemblespel: Temaensemble, Storensemble och Standardensemble
  • Huvudinstrument
  • Musikteori, gehör
  • Lyssning/analys
  • Improvisation
  • Gemensam lektion

I kursen ingår att du deltar i skolans gemensamma folkbildningsaktiviteter där Forumtid ingår en gång per vecka.

Utbildningen förbereder dig för vidare studier på musikhögskola eller andra musikutbildningar samt skapar en grund för ditt fortsatta kulturarbete.

Magnus Eriksson – ensemble, blås, lyssning/analys
Magnus är saxofonist, ledare för Linköping Jazz Orchestra samt komponerar och
arrangerar för olika ensembler/genrer.
Kursansvarig musiklinjen, 0725-89 85 20, musik@sommenbygdensfolkhogskola.se

Joakim Sandén – ensemble, trummor, gehör, improvisation
Joakim är trummis och slagverkare med hjärtat i jazz- och improvisationsmusiken
men frilansar i många skilda ensembler, genrer och stilar.

Matilda Senewiratne – ensemble, piano, teori
Matilda är utbildad på musikhögskolan i Göteborg och bosatt i
Linköping. Frilansar även som musiker vid Östgötateatern.

Marcus Nilsson – gitarr
Gitarrist bosatt i Motala som även jobbar på estetiska programmet och kulturskolan.
Frilansar inom diverse genrer och stränginstrument.

Allis Brorsson Stihl – sång
Utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg. Arbetar även på estetiska programmet i Jönköping
och som frilansande sångerska. Har hjärtat i jazzen, men jobbar i flera geners och stilar.

Glenn Fransson – bas, ensemble
Glenn arbetar även på Kulturskolan i Linköping
samt frilansar som basist i flertalet orkestrar och band.

Studietakt: 100%
Längd: 1-2 år
Studienivå(CSN): Gymnasienivå
Kursstart: 17 augusti 2020
Ansökan senast: 15 april 2020
Antagningsvillkor: Goda instrumentala färdigheter, viss notkunskap och ett genuint intresse. Antagningsprov och intervju genomförs fredag 24 april, måndag 27 april, tisdag 28 april och onsdag 29 april 2020. Grundläggande behörighet, treårigt gymnasium eller motsvarande
Kostnader: All undervisning är kostnadsfri, du betalar 2000 kr/termin varav 500 kr går till din försäkring under skoltiden, studiematerial, kopiering och viss litteratur. Resterande 1500 kr disponerar du i din klass för olika aktiviteter som konserter eller inträde till jazzfestival och studiebesök.