Kock

Hållbar matlagning för kök och restaurang

Vi erbjuder dig som är matintresserad en ettårig utbildning som ger dig stora möjligheter att arbeta inom kök, restaurang eller eget företagande.

Hela vår framtid påverkas av vår mathushållning och därför vill vi fokusera på lokalproducerat, närodlat, ekologiskt, klimatsmarta val, men även mathantverk och mathistoria.

Under kursen arbetar vi både praktiskt och teoretisk och du får stora möjligheter att använda din kreativitet. Du får lära dig laga mat från grunden med bra råvaror. Det krävs också många teoretiska delar för att du ska bli en bra kock. Du får också kunskap om hur du kan påverka hälsan och miljön positivt både för dig själv och andra.

En viktig del av kursen är APL (arbetsplatsförlagt lärande). Där får du vara på en arbetsplats som ger dig erfarenheter och möjligheter att skapa kontakter med branschen, lära dig mer om hantverket och få inblick i hur det kan fungera på en arbetsplats. Arbetsmarknaden ser ljus ut för utbildade kockar.

Matlagning
Livsmedelskunskap
Näringslära
Hygien och säkerhet
Service och bemötande
Branschkunskap
Praktik i storkök och restaurang
Vegetarisk matlagning
Hållbar utveckling

Forum (Folkbildningsrum)
Fysisk aktivitet
Lokalproducerad mat
Utomhusmatlagning
Skogens skafferi

Efter utbildningen ska du kunna arbeta som kock inom storkök och/eller restaurang.

Målet är också att du ska ha fördjupade kunskaper i vegetarisk matlagning och hur val av råvaror påverkar hållbar utveckling.

Cecilia Wahlman har stor passion för matlagning ifrån grunden och jobbar mycket med hållbarhet i köket.

Hon är utbildad kock och har yrkeshögskoleexamen som arbetsledare inom måltidsservice och har jobbat inom alla olika kök – à la carte, storkök, mat till äldre, förskolekök, köksansvarig, skolkök samt fisk- och skaldjursrestaurang.

Cecilia har varit anställd sedan 2019 på Sommenbygdens Folkhögskola och undervisat deltagarna på E-sport i näringslära. Det var då intresset för folkbildning och att få dela med sig av sina kunskaper växte fram därför fortsätter hon nu som lärare i en egen kurs.

Kurstyp: Yrkesutbildning. gymnasienivå (A1)
Studietakt: Heltidsstudier 100%
Längd: 1 år
Studienivå(CSN): Studiestödsberättigad
Kursstart: 17 augusti 2022
Ansökan senast: 18 maj 2022
Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år gammal. Om du inte har svenska som modersmål, behöver du ha kunskaper motsvarande SVA. Andra kompetenser är meritgivande.
Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men det tillkommer en serviceavgift 2500 kr per termin varav 500 kr går till försäkring, kopiering, visst kursmaterial, förtäring vid vissa tillfällen. Resterande 2000 kr disponerar du i gruppen för olika aktiviteter som studieresor/studiebesök. Kostnad för litteratur, material, kläder, resor m.m. tillkommer.

Cecilia Wahlman

Kock – Hållbar matlagning för kök och restaurang