fbpx

Hunddagisföreståndare/Hundinstruktör

DISTANSKURS

Drömmer du om att jobba med hundar? Vill du driva hunddagis? Eller vill du hålla egna hundkurser? Det finns möjlighet att gå båda inriktningarna, den första terminen är gemensam. Detta är en distanskurs på halvtid med helgträffar.

 

Kursens syfte och innehåll

Utbildningens syfte är att du ska kunna öppna och bedriva hunddagis, och/eller att ha egna hundkurser i ämnena valp-, vardagslydnad, allmänlydnad-, slyngel- och mer inriktade kurser såsom inkallning eller stadga. Du kommer få lära dig mer om hunden som art, olika raser och individuella problemområden.

Du kommer att läsa på halvtid, vilket innebär att du bör lägga cirka 20 timmar i veckan på de uppgifter som ska lämnas in och den litteratur som ska läsas. Utöver detta är det också flera obligatoriska helgträffar på skolan, två på hösten (gemensamma) samt två på våren (för hunddagis inriktningen) och tre på våren (för instruktörsinriktningen). Helgträffarna innehåller föreläsningar och seminarier, grupparbeten och en del praktisk träning. Medan hemma läser du kurslitteraturen och lämnar in uppgifter.

Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika smittspridningen av Corona/Covid19 och reserverar oss för att planerade NÄR-träffar kan bli NÄT-träffar på distans via videokonferens.

Ämne

Hundutbildningen startar med en grundutbildning, under den första terminen, och delas därefter upp i två inriktningar, med lite olika innehåll.

Termin 1 Gemensam oavsett inriktning.
– BLOCK 1 – Beteende och etologi.
– BLOCK 2 – Raskunskap.
– BLOCK 3 – Stress och rädslor.
– BLOCK 4 – Aktivering och motion.
– BLOCK 5 – Företagande och personlig utveckling.

Termin 2 med inriktning: HUNDDAGIS
– BLOCK 6 – Inlärning och klickerträning.
– BLOCK 7 – Lagar och regler.
– BLOCK 8 – Vård och omsorg.
– BLOCK 9 – Människan och hunden.
– BLOCK 10 – Relation och kommunikation.

Termin 2 med inriktning: HUNDINSTRUKTÖR
– BLOCK 6 – Inlärning och klickerträning.
– BLOCK 7 – Lagar och regler.
– BLOCK 8 – Vård och omsorg.
– BLOCK 9 – Människan och hunden.
– BLOCK 10 – Relation och kommunikation.

Väljer du båda inriktningarna tillkommer en kostnad på 2500 kr.

Utbildningen utgörs av föreläsningar, seminarier, praktisk hundträning och hemstudier. Utbildningen omfattar omkring 130 timmar lärarledda lektioner samt hemarbete, vars omfattning är cirka 550 timmar.
Helgträffar och kvällsföreläsningar utgör en viktig del av utbildningen, och dessa är alla obligatoriska.

Inlämningsuppgifter
Alla block har skriftliga inlämningsuppgifter. Dessa uppgift ser olika ut, beroende på ämne som läses just då. Vi använder oss av också av andra medier än det skrivna ordet, såsom inspelade föreläsningar, podcasts och filmer, och dessa interageras också i de inlämningsuppgifter som är aktuella.

Praktik
Praktik ingår också i utbildningen och detta ordnar deltagaren med själv. Praktikens omfång i timmar: Hunddagisföreståndare ca 100 timmar och Hundinstruktör ca 40 timmar. Detta är utöver träning av egen eller inlånad hund.

Lärplattform
Vi har mellan helgträffarna kontakt via lärplattformen Teams.

Du behöver ha tillgång till kamera för att kunna filma vissa delar av den praktiska träningen du gör tillsammans med din hund.

Efter avslutad kurs

Efter genomförd utbildning får du intyg och diplom på utbildningens innehåll. På slutet av utbildningen kan du välja att certifiera dig till hundinstruktör. För detta krävs ett godkänt skriftligt och praktiskt slutprov, om du väljer att göra detta tillkommer en kostnad om 750 kronor.

Utbildningens alla moment är obligatoriska och frånvaro rapporteras till ansvarig lärare (Therese Arvestrand). När utbildningen avslutas kommer du, om du inte skickat in alla uppgifter, att få intyg på de delar som är inlämnade och godkända, men diplom skickas inte ut förrns alla uppgifter är inlämnade. Våra externa föreläsare går ej att komplettera, vid dessa tillfällen är det obligatorisk närvaro.

Lärare

Therese Arvestrand
Therese är bland annat utbildad instruktör, certifierad hundpsykolog, beteendekonsult och holistisk hundcoach. Hon är medlem i Sveriges Hundföretagare. Hon har sedan 2001 haft egna kurser och utbildningar inom hund, Therese har också erfarenhet av att coacha andra ekipage från nybörjarnivå till elitnivå, och hon har arbetat med massor av olika raser och hundtyper. Hon tränar och tävlar aktivt med sina fyra egna hundar i olika sporter och grenar. Therese har ett företag som heter Arvestrands Djur & Natur AB.

Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: 50% (studier på halvfart)
Längd: Två terminer
Studienivå(CSN): Ej studiestödsberättigad
Internat: Nej
Kursstart: Ändringar i kursen är på gång vi öppnar snart upp för ansökan!
Ansökan senast: 1 juni 2022
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Det är viktigt att du svarar på frågorna i ansökningsformuläret när du söker via hemsidan. Det utgör underlag för oss när vi gör antagningen. Vi tittar på dina erfarenheter och andra meriter samt personlig lämplighet. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator.
Kostnader: Avgift 11 900 kr. Väljer du att gå båda inriktningarna tillkommer en kostnad på 2500 kr. Kostnad för litteratur tillkommer. Boende under helgträffarna ordnar du själv. Du ska inte ta med hunden på helgträffarna. Den här kursen finansieras inte av statsbidrag och är inte studiestödsberättigad.
Kursansvarig:

Magnus Eriksson
magnus@sommenbygden.se

Kursledare:
Therese Arvestrand
therese@arvestrands.se

Hunddagisföreståndare Hundinstruktör