DISTANSKURS

Uthålligt skogsbruk på din mark

Uthålligt och småskaligt skogsbruk innebär att hänsyn tas till alla skogens egenskaper och inte bara virkestillgångar för industrin, utan också växt- och djurliv, vattenkvalitet, klimatpåverkan och andra värden som skogen har för människor. Denna distanskurs riktar sig till dig som äger en mindre skog och vill lära dig dess ekosystem och på bästa vis bruka den uthålligt.

Kursens teoretiska kunskaper i ekologi, ekosystemtjänster, biologisk mångfald och olika brukningsmetoder ur ett historiskt perspektiv läses in på egen hand. Skogsvårdslagens grunder ska också läras in.

Under fem helgträffar fördelade över vår och höst besöker deltagarna småskaligt brukade skogar i Östergötland och Småland och får lära sig att planera skogsuttag, se pågående skogsarbeten som utförs per hand eller med småskaliga maskiner och känna igen de viktigaste signalerna på höga naturvärden som ska tas hänsyn till vid avverkningar eller annan förvaltning av skogen. Deltagarna uppmärksammas samtidigt på de andra ekonomiska värden än virket som skogen kan ge: jakt, bär och svamp, ekoturism.

Kursen bedrivs genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden.

Block 1 Skogsbruket

Introduktion till skogens ekologi. Störningsregimer, Skogsbrukets historia. Skogens olika värden – ekonomiska, ekologiska och sociala. Besök i Lysings urskogsreservat. Vad är en äkta urskog? Besök i olika naturliga vegetationstyper. Fältbesök i olika typer av skog och i skog som brukats på olika vis. Träff med en skogsägare som brukar sin skog småskaligt och uthålligt. Deltagarna berättar om sina skogsinnehav för varandra.
29/2-1/3

Block 2 Avverkningsmetoder

Skogsstyrelsens syn på hyggesfritt. Teori, besök i försöksytor och praktiska övningar. Lagstiftning och annan reglering kring hänsyn i skogsbruket. Olika avverkningsmetoder. För- och nackdelar med hyggesfritt skogsbruk jämfört med andra metoder
25-26 april

Block 3 Ekonomi

Ekonomi i skogsbruket, förädling, produkter, användningsområden. Alternativ till förädling inom etablerad storskalig industri. Träff med entreprenör. Ägande genom allmänning eller enskilt. Besök i Lysings Häradsallmänning för att titta på konventionellt storskaligt skogsbruk. Hur hållbart är det?
27-28 juni

Block 4 Vattenvård, höga naturvärden

Identifiering av kulturspår i skog, hänsyn till fornlämningar i skogsbruket. . (klimatförändring, utdikning, övergödning, försurning, gifter, Rödlistade arter, signalarter, habitatarter. Fågel- och djurliv. Bedöma olika skogsytors kvaliteter utifrån naturvärde respektive virkesproduktion. Natura 2000 och andra former av naturskydd.
26-27 september

Block 5 Naturnära skogsbruk, praktiska tillämpning i olika skogar

Djupdykning i hyggesfritt skogsbruk. Från frö till skörd, alla moment, Varje deltagare undersöka sin egen skogs historia och värden. Besök på Månsabola, historiskt brukande och skogsbete. Examination: Skogsbruksplan för den egna skogen.
31/10-1/11

Motorsågskörkort

Under en extra helg (eller dagar i anslutning till de andra helgerna) erbjuds en motorsågskurs vid Sjögetorp.

Efter slutförd kurs och godkända arbetsuppgifter får du ett intyg.

Lärare uthålligt skogsbruk
Martin Jentzen som bor i närheten av Hedekas i Bohuslän är skogsingenjör och arbetar med naturnära skogsbruk. Han har sin utbildningsbakgrund inom det konventionella skogsbruket men har efterhand allt mer insett det ohållbara i det. Efter att ha haft lite olika jobb inom skogsnäringen ändrade han inriktning och övergick till att bedriva en rådgivnings/konsultverksamhet främst riktad mot skogsägare. Martin har bland annat medverkat till att Silvaskog AB startades. Han håller föreläsningar och har 2014 givit ut en bok, Skogspraktikan. Martin ägnar sig även åt utbildning inom skog och skogsbruk samt, rådgivning och planläggning för naturnära skogsbruk.

Studietakt: Deltidsstudier 25%
Längd: två terminer
Studienivå(CSN): Ej studiestödsberättigad
Kursstart: 29 februari 2020 kl. 10.00 Plats: Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13 i Tranås Helgträffar, lördag-söndag: 29/2-1/3, 25-26/4, 27-28/6, 26-27/9, 31/10-1/11 Med reservation för ändringar
Ansökan senast: 3 februari 2020
Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år. Kursen utgår från att du har egen skog eller tillgång till en skog att planera och resonera omkring. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.
Kostnader: 500 kr/termin. I avgiften ingår elevförsäkring, kopiering, visst studiematerial. Du står själv för resor, mat och boende. Du förväntas också ha lämplig klädsel för uteverksamhet.

Martin Jentzen

Caroline Brun