fbpx

Jorden och Maten; Grunden vi står på

DISTANSKURS

Alla kan odla! Visst händer det något i en när man ser ett frö gro? Oavsett om du har en gård på landsbygden eller stora odlingsdrömmar i en lägenhet så kommer denna kurs att ge dig en grund att stå på för att odla såväl grönsaker som dig själv. Allt i från handfasta odlingsknep till olika odlingsfilosofier diskuteras.

Kursens syfte och innehåll

Kursen har som målsättning att inspirera dig till att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Vi vill lägga en kunskapsgrund för dig att bygga vidare på. Inom ramarna för kursen diskuterar vi allt från handfasta odlingsknep till olika odlingsfilosofier, vår odlade historia och samhället vi nu lever i. Hur man bäst lyckas med morotssådden, hushåller med resurer och undviker kållarver blandas med tankar om globala frömonopol och självhushållardrömmar.

Kursen är uppdelad i 7 block och du kommer löpande under kursen att få uppgifter på varje tema. Det kommer både att vara läs- och skrivuppgifter, diskussionsfrågor, praktiska uppgifter samt quiz. Kursen består också av två närträffar (en i början och en i slutet av kursen). På närträffarna kommer vi ha teoripass, göra studiebesök tillsammans och redovisa vissa uppgifter.

Datum för närträffarna:
5-6 februari 2022
14-15 maj 2022

Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika smittspridningen av Corona/Covid19 och reserverar oss för att planerade NÄR-träffar kan bli NÄT-träffar på distans via videokonferens.

Ämne

Block 1

Vår odlade historia och relationen till jorden
Egna målsättningar med odlandet

Block 2

Börja odla
Odla på olika sätt – i teori och praktik
Platsen, klimatet och zonen
Redskap och material

Block 3

Att planera och strukturera odlingen
Frökunskap
Växtfamiljer, växtföljd och växelbruk

Block 4

Jord och jordhälsa
Kompostering och täckodling
Gödning

Block 5

Ogräs – sorter och hantering
Skadedjur och nyttodjur – håll borta och locka in

Block 6

Den globala odlingen
Odling som politik
Samodling och odling för försäljning

Block 7

Skörd – ta tillvara, förädla, förvara

Efter avslutad kurs

Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen.

Lärare

Mimmi Rosell
Mimmi driver företaget Urjord vars syfte är att sprida berättelsen om ett annat sätt att leva. En berättelse om att följa sin övertygelse, tro på en ljusnande framtid och vägra följa stigen; om att växa långsamt och organiskt och att både sticka ut hakan och rätta sig in i ledet, följa med och vika av.

Förutom att driva företaget Urjord är Mimmi även aktiv i nätverket Omställningsbyrån och verksam i den lokala REKO-ringen både som administratör och producent. Sen 2017 håller hon höns och odlar för självhushåll på drygt 800 kvm med försäljning av överskottet. På delar av odlingsytan projektleder hon en potatissamodling för den gårdsgemenskap strax utanför Tranås där hon bor. I bagaget finns en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll och en kurs i ekologisk växthusodling samt högskolestudier inom bland annat miljövetenskap med fokus på klimatförändringarna och samhället.

Matilda Forsärla 
Matilda började odla sin trädgård 2011 och har fokuserat på många olika växtplatser, växthus och nu på senaste åren snöat in på biodling och tomater. I fyra olika hemmasnickrade växthus och med en frilandsodling på ca 300 m2 så trivs både grönsaker, bär, frukter, ogräs, höns, insekter och små barn. Till yrket är Matilda konsthantverkare och hon har hållit i kurser sedan 2007 både för studieförbund, grundskola och folkhögskolor. Folkbildning har alltid varit en stor del av världens hennes företagande, där även utställningsverksamhet och egen tillverkning och försäljning av framförallt textilt konsthantverk ingår.

Tillsammans gör de podcasten Gröna fingrar Svart jord – en podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet.

Välkommen till vår distanskurs – Jorden & Maten! Kursstart med helgträff 5-6 februari 2022!
Kurstyp: Distanskurs
Studietakt: 25%-deltidsstudier
Längd: 15 veckor
Studienivå(CSN): Utbildningen ges på deltid 25%. Studiemedel kan du endast få om du läser på minst 50%, t.ex. om du läser två folkhögskolekurser på 25% med samma start- och slutdatum. Tänk på att välja rätt studietid och omfattning när du ansöker.
Internat: Nej
Kursstart: Start med helgträff 5-6 februari, andra helgträffen 14-15 maj. Kursen avslutas 22 maj 2022.
Ansökan senast: 15 januari
Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.
Kostnader: 600 kr. Eventuella kostnader för material och studiebesök kan tillkomma. Boende och mat under helgträffarna ordnar du själv. Tips på boende; Badhotellet Spa och konferens, Tranås vandrarhem, Hotell Åberg.
Kursansvarig:

Magnus Eriksson
magnus@sommenbygden.se

Kursledare
Matilda Forsärla
073-939 43 87
m.forsarla@gmail.com

Kursledare
Mimmi Rosell
mimmi.rosell@gmail.com

Jorden och Maten; Grunden vi står på