Jorden & Maten

DISTANSKURS

Alla kan odla! Visst händer det något i en när man ser ett frö gro? Oavsett om du har en gård på landsbygden eller stora odlingsdrömmar i en lägenhet så kommer denna kurs att ge dig en grund att stå på för att odla såväl grönsaker som dig själv.

Kursen har som målsättning att inspirera dig till att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Vi vill lägga en kunskapsgrund för dig att bygga vidare på. Inom ramarna för kursen diskuterar vi allt från handfasta odlingsknep till olika odlingsfilosofier, vår odlade historia och samhället vi nu lever i. Hur man bäst lyckas med morotssådden, hushåller med resurer och undviker kållarver blandas med tankar om globala frömonopol och självhushållardrömmar.

Kursen är uppdelad i 7 block och du kommer löpande under kursen att få uppgifter på varje tema. Det kommer både att vara läs- och skrivuppgifter, diskussionsfrågor, praktiska uppgifter samt quiz. Kursen består också av två närträffar (en i början och en i slutet av kursen). På närträffarna kommer vi ha teoripass, göra studiebesök tillsammans och redovisa vissa uppgifter.

Datum för närträffarna:
13-14 februari 2021
22-23 maj 2021

Block 1

Vår odlade historia och relationen till jorden
Egna målsättningar med odlandet

Block 2

Börja odla
Odla på olika sätt – i teori och praktik
Platsen, klimatet och zonen
Redskap och material

Block 3

Att planera och strukturera odlingen
Frökunskap
Växtfamiljer, växtföljd och växelbruk

Block 4

Jord och jordhälsa
Kompostering och täckodling
Gödning

Block 5

Ogräs – sorter och hantering
Skadedjur och nyttodjur – håll borta och locka in

Block 6

Den globala odlingen
Odling som politik
Samodling och odling för försäljning

Block 7

Skörd – ta tillvara, förädla, förvara

Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen.

Mimmi Rosell
Mimmi driver företaget Urjord vars syfte är att sprida berättelsen om ett annat sätt att leva. En berättelse om att följa sin övertygelse, tro på en ljusnande framtid och vägra följa stigen; om att växa långsamt och organiskt och att både sticka ut hakan och rätta sig in i ledet, följa med och vika av.

Förutom att driva företaget Urjord är Mimmi även aktiv i nätverket Omställningsbyrån och verksam i den lokala REKO-ringen både som administratör och producent. Sen 2017 håller hon höns och odlar för självhushåll på drygt 800 kvm med försäljning av överskottet. På delar av odlingsytan projektleder hon en potatissamodling för den gårdsgemenskap strax utanför Tranås där hon bor. I bagaget finns en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll och en kurs i ekologisk växthusodling samt högskolestudier inom bland annat miljövetenskap med fokus på klimatförändringarna och samhället.

Matilda Forsärla
Matilda började odla sin trädgård 2011 och har fokuserat på många olika växtplatser, växthus och nu på senaste åren snöat in på biodling och tomater. I fyra olika hemmasnickrade växthus och med en frilandsodling på ca 300 m2 så trivs både grönsaker, bär, frukter, ogräs, höns, insekter och små barn. Till yrket är Matilda konsthantverkare och hon har hållit i kurser sedan 2007 både för studieförbund, grundskola och folkhögskolor. Folkbildning har alltid varit en stor del av världens hennes företagande, där även utställningsverksamhet och egen tillverkning och försäljning av framförallt textilt konsthantverk ingår.

Tillsammans gör de podcasten Gröna fingrar Svart jord – en podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet.

Kurstyp: Distanskurs
Studietakt: 25%-deltidsstudier
Längd: 14 veckor
Studienivå(CSN): Utbildningen ges på deltid 25%. Studiemedel kan du endast få om du läser på minst 50%, t.ex. om du läser två folkhögskolekurser på 25% med samma start- och slutdatum. Tänk på att välja rätt omfattning när du ansöker om studiemedel.
Kursstart: Start med helgträff 13-14 februari 2021, andra helgträffen 22-23 maj 2021
Ansökan senast: 15 januari 2021
Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år.
Kostnader: All undervisning är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 500 kr, för din försäkring under skoltid, kopiering och fika under helgträffarna. Eventuella kostnader för material och studiebesök kan tillkomma. Boende under helgträffarna ordnar du själv. Tips på boende; Badhotellet Spa och konferens, Tranås vandrarhem, Hotell Åberg.

magnus@sommenbygden.se

Matilda Forsärla