DISTANSKURS

Hundskötare – Två inriktningar

Drömmer du om att jobba med hundar? Vill du driva hunddagis? Eller vill du hålla egna hundkurser? Anmäl dig till vår hundskötarutbildning .

Utbildningens syfte är att du ska kunna öppna och bedriva hunddagis, och/eller att ha egna hundkurser i ämnena valp-, vardagslydnad, allmänlydnad-, slyngel- och mer inriktade kurser såsom inkallning eller stadga. Du kommer få lära dig mer om hunden som art, olika raser och individuella problemområden.

Du kommer att läsa på halvtid, vilket innebär att du bör lägga cirka 20 timmar i veckan på de uppgifter som ska lämnas in och den litteratur som ska läsas. Utöver detta är det också fyra obligatoriska helgträffar på skolan, två på våren och två på hösten. Helgträffarna innehåller föreläsningar och seminarier, grupparbeten och en del praktisk träning. Medan hemma läser du kurslitteraturen och lämnar in uppgifter.

Hundutbildningen startar med en grundutbildning, under den första terminen, och delas därefter upp i två inriktningar, med lite olika innehåll.

Termin 1 Gemensam
– Hundens beteende och etologi (Block 1).
– Raskunskap (Block 2).
– Stress och rädslor hos hund (Block 3).
– Aktivering och motion hos hund (Block 4).
– Att starta eget (Block 5).

Termin 2 med inriktning: HUNDDAGISFÖRESTÅNDARE
– Juridik och djurskyddslagstiftningen (block 6).
– Inlärningsteori och klickerträning (block 6).
– Vardagslydnad i teori och praktik (Block 7).
– Problemhundar och problemhundsägare (Block 8).
– Hundvård och smittspridning (Block 9).
– Människan och hunden (flera block).
– Hunddagisteori (flera block).
– Berikning (Block 10).
– Kundhantering (flera block).

Termin 2 med inriktning: HUNDINSTRUKTÖR
– Inlärningsteori och klickerträning (Block 6).
– Vardagslydnad i teori och praktik (Block 7).
– Problemhundar och problemhundsägare (Block 8).
– Allmän hundvård (Block 9).
– Människan och hunden (Block 9).
– Berikning (Block 10).
– Kursplanering, metodik och pedagogik (flera block).
– Kundhantering (flera block).

Väljer du båda inriktningarna tillkommer en kostnad på 2500 kr.

Utbildningen utgörs av föreläsningar, seminariedagar, praktisk hundträning och hemstudier. Utbildningen omfattar cirka 56 timmar lärarledda lektioner samt hemarbete, vars omfattning är cirka 700 timmar.

Inlämningsuppgifter
Alla block har en skriftlig inlämningsuppgift som ska lämnas in. Dessa uppgift ser olika ut, beroende på ämne som läses just då. Vi använder oss av också av andra medier än det skrivna ordet, såsom inspelade föreläsningar, podcasts och filmer, och dessa interageras också i de inlämningsuppgifter som är aktuella. Under utbildningens gång kommer deltagarna också få skriva ett projektarbete, som är större i omfattning än inlämningsuppgifterna.

Praktik
Praktik ingår också i utbildningen och detta ordnar deltagaren med själv. Praktikens omfång i timmar: Hunddagisföreståndare ca 100 timmar och Hundinstruktör ca 40 timmar.

Lärplattform
Vi har mellan helgträffarna kontakt via lärplattormen It’s Learning.

Efter genomförd utbildning får du intyg och diplom på  utbildningens innehåll. På slutet av utbildningen kan du välja att certifiera dig till hundinstruktör och/eller hunddagisföreståndare. För detta krävs ett godkänt skriftligt (båda inriktningarna) och praktiskt (endast instruktörsinriktningen) slutprov.

Utbildningens alla moment är obligatoriska och frånvaro rapporteras till ansvarig lärare (Therese Arvestrand). När utbildningen avslutas kommer du, om du inte skickat in alla uppgifter, att få intyg på de delar som är inlämnade och godkända, men diplom skickas inte ut förrns alla uppgifter är inlämnade. Våra externa föreläsare går ej att komplettera, vid dessa tillfällen är det obligatorisk närvaro.

Therese Arvestrand
Therese är utbildad instruktör och diplomerad hundpsykolog (inom dåvarande IMMI) samt beteendekonsult. Hon har sedan 2001 haft egna kurser, på olika nivåer och med olika teman och försöker hela tiden vidareutveckla sig som hundtränare och instruktör. – Jag tränar och tävlar en mängd olika grenar med mina egna hundar, agility, lydnad, freestyle, HTM, flyball, personspår, rallylydnad, viltspår och grytträning. Mer information om hennes företag finns på DogSense – HundUtbildning

Studietakt: 50% (studier på halvfart)
Längd: Två terminer
Studienivå(CSN): Ej studiestödsberättigad
Kursstart: Kursstart med helgträff 17-18 augusti 2019, andra helgträffen 23-24 november 2019. Datum för vårens två helgträffar kommer senare.
Ansökan senast: 1 juni 2019
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Ett personligt brev som du skickar med vid ansökan. Det personliga brevet har stor betydelse så lägg gärna ner en del tid på det. Vid antagningen sammanvägs erfarenhet och andra meriter samt personlig lämplighet. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator.
Kostnader: Avgift 10 900 kr, kan delbetalas. Väljer du att gå båda inriktningarna tillkommer en kostnad på 2500 kr. Kostnad för litteratur tillkommer. Boende under helgträffarna ordnar du själv. Den här kursen finansieras inte av statsbidrag.

Therese Arvestrand
therese@dogsense.se