DISTANSKURS

Hantverk återbruk & odling

En distanskurs med helgträffar för dig som vill lära dig mer om hantverk, återbruk och odling. Du får möjlighet att fördjupa dig i olika hantverkstekniker samt hur du kan leva mer hållbart och meningsfullt på landsbygden.

Du får möjlighet att fördjupa dig i olika hantverkstekniker samt hur du kan leva mer hållbart och meningsfullt på landsbygden. Kursen utgår ifrån tanken att social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, är beroende av varandra precis som hantverket återbruket och odlingen. Vi utgår ifrån de kunskaper du redan besitter och får dem att växa.

Planerade helgträffar:
ca 10 träffar, Vecka 35, 39, 43, 47, 51, 4, 8, 12, 16, 20.

Tider:
fredag: kl. 13-18
lördag: kl. 9-17
söndag: kl. 9-15

Plats: Boets gamla skola i Ödeshögs kommun.

Ämnen

På träffarna kommer vi att fokusera på den praktiska kunskapen som är lurigare att ta till sig på distans. Det kommer därför att vara ett stort fokus på hantverket på just själva träffarna. Mellan träffarna kommer ni att ha uppgifter att läsa, lyssna, titta och skriva via vår lärplattform på internet (itslearning). Varje kurstillfälle kommer att ha ett hantverkstema.
Teman för helgernas träffar är:
sticka & virka
färga
tälja
luffarslöjd
yllebroderi
återbruksslöjd
keramik
vävning
smide
smörgåsbordsslöjd (olika stationer med t.ex. knyppling, tovning, nålbindning osv)

Återbruket går som en röd tråd genom hela kursen. Vi arbetar med återbrukade material, pratar om materialen klimatpåverkan, delar med oss av tips och idéer på återbruk inom både hantverket och odlandet.

Odlingen kommer framförallt att ske på distans genom läs-, skriv- & reflektionsuppgifter samt en del studiebesök på själva träffarna. Vi kommer läsa om allt från frön till sådd, ogräs, skadedjur, skörd och förädling.

Efter avslutad kurs och godkända arbetsuppgifter erhåller du ett kursintyg på slutförd kurs.

Matilda Forsärla kommer att lotsa er genom denna kurs. Hon är konsthantverkare till yrket och har ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor. Matilda har hållit kurser i egen regi sen 2007 och arbetat som lärare på folkhögskolor sen 2013. Sommaren 2018 började Matilda jobba på Sommenbygdens folkhögskola med distanskursen ”hantverk, återbruk, odling” och jobbar nu också med distanskursen ”hållbar livsstil”. Matilda bor med sin familj utanför Tranås där hon odlar grönsaker för självhushåll i sin trädgård. Hon har även bin och höns som ger familjen ägg och honung. Matildas odlingsintresse startade redan som barn, men har fått ta mer och mer plats i hennes liv de senaste åren. Matilda kommer att undervisa i de textila ämnena samt luffarslöjd, odling och återbruk.

Jonathan Branth är trähantverkare och kommer att undervisa er i täljning en av helgerna.
Läs mer om Jonathans verksamhet här!

Karin Langhart är keramiker och kommer att undervisa er i keramik en av helgerna. Karin har sin verkstad i Ödeshög och har varit verksam keramiker i många år.

Johan Rydberg är smed med verkstad nån kilometer från skolan i Boet. En av helgerna kommer ni att träffa Johan i hans smedja och han kommer att läsa er grunderna i detta hantverk.

Studietakt: 50% (studier på halvfart)
Längd: 1 år
Studienivå(CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Nej, Du bokar själv ditt boende. Det finns flera vandrarhem, hotell och stugor i omgivningarna. När du blir antagen kan vi hjälpa till med en kontaktlista till olika boenden i Boet.
Kursstart: fredag-söndag 28-30 augusti 2020. Kursen avslutas 23 maj 2021.
Ansökan senast: 1 augusti 2020
Antagningsvillkor: Du ska ha ett stort intresse för hantverk, hållbarhetsfrågor och ett liv på landet. Du ska ha samarbetsförmåga och vara intresserad av ett demokratiskt arbetssätt. Grundläggande datakunskaper och tillgång till dator med webkamera.
Kostnader: 1000 kr/termin betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring, visst studiematerial och förtäring. Material, litteratur, mat och boende vid helgträffarna betalar du själv.

Kursledare:
Matilda Forsärla