Danskurs – Charleston & Autentisk jazz

I slutet av augusti erbjuder vi en danskurs i Charleston-autentisk jazz på Sommenbygdens Folkhögskola. Autentisk jazz är ett samlingsnamn på en mängd olika danser och koreografier. Under kursens gång kommer ni även få en historisk tillbakablick där dansernas ursprung och framväxt förklaras.

Charleston
20-talets stora modedans som tog sin början i den Amerikanska södern och som kom att slå ned som en bomb i Europa när Josephine Baker tog den till Paris allra hetaste nattklubbar. Charleston är en dans som bubblar av glädje och går i ett högt tempo. Utöver en enkel grundteknik finns inget rätt och fel i den här dansen, bara rå jazz där dansarens karaktär ska lysa igenom. Grunderna är enkla att lära sig och utöver glädjen får man ett rejält träningspass.

Autentisk jazz
Är ett samlingsnamn på en mängd olika danser och koreografier från 40 och 50-talets Hollywoodfilmer. Oftast har de sitt ursprung i äldre steprutiner som anpassats från teaterscenen till vita duken. Här bjuds det på ett lägre tempo men mer teknik. Här fokuserar vi på klassiska steg och jazzkoreografier.

Tider

Lördag 31/8 10:00 – 17:00  består av en kort introduktion varpå vi påbörjar det första av dagens fyra danspass. Varje pass är 80 minuter.

Söndag 1/9 9:00 – 16:00 består av fyra danspass om vardera 80 minuter.

Övrig information
Bra att ha med: vattenflaska, flera ombyten, skor med läder, mocka eller hård gummisula.
Samtliga danser är solodanser.

För 12 år sedan klev Mikael Carlefyr in på Chicago dansstudio på Hornsgatan i Stockholm och har inte slutat dansa sedan dess. Genom åren har det blivit Lindy-Hop, Boogie Woogie, Balboa, Mambo, Step, Shag m.m. men få av danserna ligger honom lika varmt om hjärtat som den autentiska jazzen. De senaste fem åren har han hållit flera olika danskurser i Tranås, Linköping och Vadstena (Vadstena folkhögskola).

Kurstyp: Helgkurs
Studietakt: 100% heltidsstudier
Längd: 2 dagar under en helg
Studienivå(CSN): Ej studiestödsberättigad
Kursstart: 31 augusti-1 september 2019. Plats; Sommenbygdens folkhögskola på Ydrevägen 13 i Tranås.
Ansökan senast: 8 augusti 2019
Antagningsvillkor: Inga antagningsvillkor. Kursen passar både nybörjaren och den något mer erfarne dansaren.
Kostnader: Du betalar 750 kr i detta ingår elevförsäkring och fika båda dagarna. Enklare lunch finns att köpa på plats. Du bokar själv boende. Det finns vandrarhem och hotell i Tranås.

Mikael Carlefyr

mikael@sommenbygden.se