fbpx

Biodling för nybörjare

DISTANSKURS

Nybörjarkurs i biodling riktar sig till dig som vill lära dig mer om bin och biodling. Kanske har du länge drömt om att själv ha en bikupa i trädgården och vill lära dig det praktiska hantverket i att ta hand om bin på ett bra sätt? Du kanske inte vill ha bin själv men vill lära dig mer om denna superorganism. Oavsett mål är denna kurs en bra start för dig som vill lära dig mer om bin.

Kursens syfte och innehåll

Under kursen kommer du att få tillräckligt med kunskap för att starta upp din egen biodling på hobbynivå, något du med fördel kan göra under kursens gång. Vi kommer gå igenom bin och biodling både i teorin och praktiken. Grundkunskaper du som hobbybiodlare behöver veta för att på ett korrekt och trevligt sätt ska kunna ta hand om och umgås med bin. Syftet med kursen är också att du som hobbybiodlare ska ha en bra stabil kunskapsgrund att stå på så att du kan känna dig säker på vad du gör och varför när du är i din bigård. Honungshantering och försäljning är också en del i kursen där du som deltagare kommer få en större förståelse för honungen som livsmedel, dess variation och få vägledning i tankar kring prissättning m.m. 

Ämne

Under kursens gång kommer vi att gå igenom ämnen såsom

 • Kupmodeller 
 • Bisamhällets individer 
 • Biets anatomi 
 • Historia 
 • Sjukdomar 
 • Andra insekter liknande biet 
 • Allergier 
 • Honung och honungshantering 
 • Lagstiftning och regler 
 • Märkning och försäljning 
 • Skötsel av bisamhällen 
 • Växter bin gillar 
 • Biprodukter

Kursens teoretiska delar kommer till största delen att vara belägna på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås och de praktiska momenten kommer ske i kursledaren Matilda Forsärlas bigård i Tokarp, ca 8 km söder om Tranås. Vi samåker dit i egna fordon.

Datum för webbträffarna
söndag 21 april 09-13
tisdag 4 juni 18:30-21
tisdag 2 juli 18:30-21

Datum för närträffarna
18 maj lördag10-18
27 juli lördag 10-18

Efter avslutad kurs

Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen. 

Lärare

Kvinna med ljus hy och ljust hår med glasögon står i förgrunden med en vit biodlingsrock. I bakgrunden står en cykel med en kärra bakom med ramar på från bikupor.Matilda Forsärla har haft bin sen sommaren 2013. Läsåret 2012-2013 gick hon en kurs i biodling för nybörjare och fängslades helt av dessa bevingade varelser. Under åren har både kunskaper och fascinationen växt så under 2022 utbildade sig Matilda till yrkesbiodlare för att få en fördjupa förståelse för bin och biodling samt ta in biodlingen som en del i hennes företag. Matilda har hållit kurser sen 2007 i olika ämnen men fram för allt olika textila hantverkstekniker, grönsaksodling och biodling. Sen 2011 driver hon företaget Forsärla konsthantverk, kurser och biodling och under 2023 blir det premiär för den nya kursgården Slöjdstugan i Tokarp, där en del av denna utbildning också är förlagd. I nuläget har Matilda ca 20 bisamhällen på 4 olika platser.  

Matilda är också en av två lärare i kursen Grönsaksodling för nybörjare (hette tidigare Jorden och maten) här på Sommenbygdens folkhögskola.  

Kurstyp: Distanskurs
Studietakt: 25% deltidsstudier
Längd: 18 veckor
Studienivå(CSN): Den här kursen finansieras inte av stadsbidrag och är därmed inte CSN-berättigad.
Internat: Nej
Kursstart: Vårterminen 2024, 21 april - 4 augusti
Ansökan senast: 17 mars 2024
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Vid antagningen sammanvägs erfarenhet och andra meriter samt personlig lämplighet genom ett personligt brev som du skickar i samband med ansökan. Ange i ditt brev dina tidigare erfarenheter av biodling. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webbkamera.
Kostnader: 4500 kr. Kostnad för litteratur tillkommer. Resa, lunch och boende ordnar du själv i samband med närträffarna. För att bekräfta din plats på utbildningen betalar du en anmälningsavgift på 1000 kr, som sedan dras av på den totala kursavgiften. Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka när du har påbörjat din utbildning.
Kursansvarig:

Magnus Eriksson

Kursledare:
Matilda Forsärla

Biodling för nybörjare