fbpx

Yrket som Socialpedagog är viktigare är någonsin! Men vad kan man göra efter utbildningen och varför ska man välja just Sommenbygdens folkhögskola? Vi träffar Malin, Albin, Said och Sanna berättar om sina upplevelser!

”Det bästa med utbildningen är gemenskapen vi har i klassen.” Säger Malin och fortsätter. ”Sen gillar jag upplägget med programmet att vi har både teori och praktik. Vi delar med oss till varandra i samtal för att visa vad vi lärt oss. Det tycker jag ger mig mer än att sitta och bara skriva uppgifter. Sen åker vi på många studiebesök i olika verksamheter. Under 2 år får vi pröva på 4 olika praktikplatser och jag har får fått möjlighet att testa på för att se vad som passar mig. Att få möjligheten att komma ut på olika arbetsplatser är jätteviktigt!” Hon vill arbeta inom förskolan och berättar vidare att där är relationen till föräldrarna jätteviktigt, att man arbetar som ett team.

”Jag ville öka min kompetens då jag tidigare har jobbat som Socialpedagog.” Berättar Albin som sitter mitt emot och fortsätter. ”Utbildningen lär mig mycket som jag behöver i arbetet som Socialpedagog. Kunskapen som finns bland klasskamrater och hos lärarna ger mig jättemycket. Alla delar med sig och har en bred kompetens.” Han är nöjd med att lärare och deltagare kompletterar varandra och att han är deltagare i undervisningen istället för elev. ”Allas kunskap räknas.” avslutar han med.

Said upplever att gruppdynamiken är väldigt öppen och tillåtande. ”På utbildningen pratar vi om djupa saker med varandra. Efter ett tag så vill alla öppna sig. När någon vågade öppna sig så vågade jag det också! Först måste man ju lära känna sig själv. Då kan man försöka lära känna andra på djupet och skapa en relation och hjälpa andra individer.” Said vet precis vad han vill göra efter utbildningen. ”Efter utbildningen vill jag plugga vidare till beroendeterapeut! Det är ett yrke som jag fått upp ögonen för under den här utbildningen. Skolan hade en temadag där olika yrkesverksamma Socialpedagoger kom och berättade om sina arbeten. Då kom det en beroendeterapeut och då visste jag direkt att det var det jag skulle arbeta med.” berättar han.

Sanna tycker att helheten med skolan gör mycket för utbildningen. ”Det bästa är gemenskapen! Det är alltid välkomnande att komma hit. Man pratar med lärare som man möter i korridorerna. Alla hälsar och det gör jättemycket! Jag vill arbeta med att hjälpa barn. Jag vill se barn som andra vuxna kanske missar. Som blir stämplade som ”elaka” barn. ” Hon fortsätter att berätta om skolan och de barnen som behöver stöd. ”Barnen spenderar ju mer tid i skolan än hemma på vardagarna. Därför är det så viktigt att som barn bli sedd i skolan. Speciellt om man inte heller har det bra hemma. Då behövs vi! Vi kan se och stötta dem.”

Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel på. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många. Nu ska de ut på en längre praktik och de är taggade på att ge sig ut i arbetslivet efter examen. Albin avslutar ”Målet jag hade när jag kom till utbildningen var att hitta det som jag ville göra. Jag har fått mer klarhet i vad det skulle kunna vara, så nu har jag svårt att välja!”

NyheterVi delar med oss till varandra för att visa vad vi lärt oss