Sommarkurs – Charleston-Autentisk jazz

I sommar erbjuder vi en kurs i Charleston-autentisk jazz på Sommenbygdens Folkhögskola. Sommarkursen är en tvådagarskurs den 9-10 juni. Autentisk jazz är ett samlingsnamn på en mängd olika danser och koreografier. Under kursens gång kommer ni även få en historisk tillbakablick där dansernas ursprung och framväxt förklaras.

Om instruktören

För 12 år sedan klev Mikael Carlefyr in på Chicago dansstudio på Hornsgatan i Stockholm och har inte slutat dansa sedan dess. Genom åren har det blivit Lindy-Hop, Boogie Woogie, Balboa, Mambo, Step, Shag m.m. men få av danserna ligger honom lika varmt om hjärtat som den autentiska jazzen. De senaste fem åren har han hållit flera olika danskurser i Tranås, Linköping och Vadstena (Vadstena folkhögskola).

KURSTYP:Sommarkurs
STUDIETAKT:100% heltidsstudier
LÄNGD:2 dagar
STUDIENIVÅ(CSN):Ej studiestödsberättigad
INTERNAT:Nej
KURSSTART:9-10 juni 2018
ANSÖKAN SENAST:20 maj 2018
ANTAGNINGSVILLKOR:Inga antagningsvillkor. Kursen passar både nybörjaren och den något mer erfarne dansaren.
KOSTNADER:Undervisningen är gratis. Du betalar 500 kr i detta ingår elevförsäkring och fika båda dagarna.
Enklare lunch finns att köpa på plats. Du bokar själv boende. Det finns flera vandrarhem, hotell och stugor i omgivningarna.

Mikael Carlefyr

Kursens innehåll

Charleston – 20-talets stora modedans som tog sin början i den Amerikanska södern och som kom att slå ned som en bomb i Europa när Josephine Baker tog den till Paris allra hetaste nattklubbar. Charleston är en dans som bubblar av glädje och går i ett högt tempo. Utöver en enkel grundteknik finns inget rätt och fel i den här dansen, bara rå jazz där dansarens karaktär ska lysa igenom.

Autentisk jazz är ett samlingsnamn på en mängd olika danser och koreografier från 40 och 50-talets Hollywoodfilmer. Oftast har de sitt ursprung i äldre steprutiner som anpassats från teaterscenen till vita duken. Här bjuds det på ett lägre tempo men mer teknik. Här fokuserar vi på några av de klassiska jazzstegen och ni kommer även att få stifta bekantskap med två jazzrutiner, Shim Sham och Tranky Doo.

Tider

Lördag 9:00 – 18:00 Fyra danspass á 1,5h samt ett kortare pass med dansens historia.

Filmvisning på kvällen mellan 19:00 – 21:00.

Söndag 9:00 – 18:00 Fyra danspass á 1,5h

Övrig info

Bra att ha med: vattenflaska, flera ombyten, skor med läder, mocka eller hård gummisula (tex klassiska converse fungerar bra).

Samtliga danser är solodanser.