KURSTYP:Profilkurs
STUDIETAKT:100%
LÄNGD:1-2 år
STUDIENIVÅ(CSN):Gymnasienivå enligt CSN när du söker studiestöd
INTERNAT:Nej
KURSSTART:19 augusti 2019
ANSÖKAN SENAST:23 april 2019
ANTAGNINGSVILLKOR:Goda instrumentala färdigheter, viss notkunskap och ett genuint intresse. Antagningsprov och intervju genomförs 2-3/5 och 6-7/5 2019.
Grundläggande behörighet, treårigt gymnasium eller motsvarande.
KOSTNADER:2000 kr/termin. I avgiften ingår elevförsäkring, kopiering, studieresor, studiematerial och litteratur.

E-Post

Utbildningens syfte och innehåll

Ensemblemusiker vid Sommenbygdens folkhögskola är till för dig som:

• Vill utveckla din förmåga att uttrycka dig i musik
  • Vill spela ensemble tillsammans med andra – varje dag
  • Vill fördjupa ditt musikaliska kunnande på ditt instrument/sång
  • Vill studera musik för engagerade lärare i en kreativ miljö
  • Vill lära dig mer om musikteori, gehör, komposition m.m.
  • Vill förbereda dig för vidare studier på t.ex. musikhögskola

Undervisningen är inriktad mot ensemblespel och jazz men även andra improvisationsbaserade stilar såsom: latin, blues, funk, soul, fusion, pop, rock… Tonvikt läggs vid samspel, improvisation och eget skapande. Under kurstiden deltar du aktivt i olika konserter på och utanför skolan. Genom olika projekt och konsertredovisningar gör vi spelningar på bland annat skolor, bibliotek, restauranger i Tranås med omnejd. Dessutom arrangerar musiklinjen egna offentliga jazzkvällar och skolkonserter på Sommenbygdens folkhögskola. Vi samarbetar även med Kulturskolan i Tranås, Plan B, Jönköpings jazzklubb och Jazzklubben i Aneby i ett flertal projekt under läsåret.

Ämnen:

Ensemblespel – temaensemble, storensemble och standardensemble, huvudinstrument, teori, gehör, lyssning/analys, improvisation, gemensam lektion m.m. Musiklinjen – Ensemblemusiker fungerar som en utmärkt förberedelse inför fortsatta studier vid till exempel musikhögskola.

I kursen ingår att du deltar i skolans gemensamma folkbildningsaktiviteter. Där ingår Forumtid en gång per vecka.
Vissa moment i undervisningen kräver att du har tillgång till dator.

Lärare:

Magnus Eriksson, kursansvarig – saxofon/blås, ensemble, lyssning/analys