Förberedande polis- och kriminalvårdsutbildning

Vill du bli polis eller jobba inom kriminalvård? Gå en specialinriktad kurs vid Sommenbygdens folkhögskola!

Kursen skall ge dig ökad säkerhet och förmåga att komma vidare i antagningsprocessen till polishögskolorna bland annat vad gäller faktafärdigheter, stabil psykisk insikt om varför du vill bli polis samt vetskap om dina fysiska förutsättningar. För dig som vill arbeta inom kriminalvård ger kursens innehåll en solid kunskapsgrund inför arbete på fängelse, häkte mm.

I kursen ingår också fysisk träning med bl.a. simträning/livräddning, konditions- och styrketräning.

Mer information finner du i gröna fältet längre ned på sidan.

KURSTYP:Profilkurs
STUDIETAKT:Heltidsstudier 100%
LÄNGD:1 år
STUDIENIVÅ(CSN):Profilkurs för dig som har grundläggande behörighet för högskolestudier. OBS! Kursen är inte en gymnasiekurs, men när du söker studiemedel anger du gymnasienivå.
INTERNAT:Nej
KURSSTART:20 augusti 2018
ANSÖKAN SENAST:1 juni 2018
ANTAGNINGSVILLKOR:Treårigt gymnasium eller motsvarande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Vid antagningen sammanvägs betyg, andra meriter och personlig lämplighet. Det personliga brev du skickar med vid ansökan har stor betydelse. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.
Slutlig antagning sker efter intervju på skolan. Vid intervjutillfället måste du ha med ett aktuellt utdrag ur brotts- och belastningsregistret.
KOSTNADER:All undervisning är kostnadsfri, men du betalar 2000 kr per termin varav 500 kr betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring under skoltiden, visst studiematerial, kopiering och viss litteratur. Resterande 1500 kr/termin disponerar du i gruppen för olika aktiviteter som t.ex. studieresor, studiebesök.

Karin Holmbom

Kenneth Eklund

Information och kursbeskrivning

Kursen ger goda allmänna insikter i såväl polisiärt arbete som kriminalvårdsarbete. Kunskaper som du också kan ha stor nytta av vid arbete inom säkerhetsföretag, tull, rättpsykiatrisk vård, räddningstjänst, militär eller som civilanställd inom polisen, exempelvis: civilutredare, kommunikationsoperatör eller arrestantvakt. Mycket av det som behandlas under kursen kommer du att ha nytta av också i privatlivet.

Under utbildningen kommer du att få mängder av yrkesrelaterade upplevelser, erfarenheter och kunskaper. Du kommer att få åka på studiebesök, möta yrkesverksamma från olika verksamhetsområden samt delta i praktiska övningar av olika slag. I kursen ingår också fysisk träning.

Inom profilens polisiära ämnen får du pröva på flera av polishögskolans ämnen så att du kommer väl förberedd till dina vidare studier vid landets polisutbildningar. Schemat innehåller också timmar som är specialinriktade mot kriminalvårdsyrket. Under året på vår folkhögskola förväntas du också bidra till ett gott kamratskap. Flera övningar sker i grupp där den sociala förmågan tränas och utvecklas. Stor social kompetens är en nödvändighet i arbetet som polis och kriminalvårdare.

Du kommer att läsa heltid, vilket innebär att du har ca 30 undervisningstimmar om 40 minuter per vecka i följande ämnen under läsåret:
• Polisverksamhet
• Kriminalvårdsverksamhet
• Kriminologi
• Psykologi/Beteendevetenskap
• Rapportskrivande
• Fysträning
• Yrkesetik
• Kommunikation/Konfliktkunskap
• Mångkulturellt samhälle

I kursen ingår att du deltar i skolans gemensamma folkbildningsaktiviteter, där Forumtid ingår en gång per vecka.

Här kan du läsa hur antagningsprocessen går till! (pdf)

Kontakt med tidigare elever

Vill du komma i kontakt med Anna Lätth och Sofia Appel som gick kursen Förberedande polisutbildning läsåret 2014/2015 och 2015/2016?

Hur blir man polis?

Länk till Studentum