Trädgårdsdesign på distans – våren 2018

Vill du lära dig mer om trädgård och hur man planerar den på ett bra sätt? Har du en trädgård du vill förnya eller kanske har du en förvildad trädgård du vill få ordning på? Vill du ha en trädgård som är lättskött utan att se tråkig ut? Omväxlande, men inte plottrig? Ja, hur gör man?
Förutom de två helgträffarna sker undervisningen på webben. Där väljer du själv hur du lägger upp arbetet och när du gör övningarna. Tanken är just att det inte ska vara några problem att kunna kombinera kursen med annat jobb.

Efter kursens avslut och godkända arbetsuppgifter erhåller du ett kursintyg på slutförd kurs.

KURSTYP:Distanskurs med två helgträffar
STUDIETAKT:25%
LÄNGD:14 veckor
STUDIENIVÅ(CSN):Ej studiestödsberättigad
KURSSTART:24 februari och avslutas 1 juni 2018. Helgträffar 24-25 februari och 5-6 maj 2018
ANSÖKAN SENAST:31 januari 2018
ANTAGNINGSVILLKOR:Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator.
KOSTNADER:Avgift 4 900 kr, kan delbetalas. Kostnad för litteratur och resor tillkommer. Boende under helgträffarna ordnar du själv. Tips på boende Badhotellet Spa och konferens, Tranås vandrarhem, Hotell Åberg.

Den här kursen finansieras inte av statsbidrag.

Trädgårdsingenjör Ida Eriksson

bild_ida2Jag heter Ida Eriksson och det är jag som är kursledare för grundkursen i Trädgårdsdesign.

Min resa till trädgårdsarkitekt startade med färg- och formprogrammet vid Kalmar högskola via textil formgivning på Capellagården, till trädgårdsingenjörsutbildning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. För att lära känna växterna bättre och få förståelse för hur trädgården praktiskt fungerar har jag under flera år arbetat som trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen i Göteborg och i Botaniska trädgården i Uppsala.

Jag älskar att få vara kreativ och få skapa i trädgården. Förutom att utvecklas i min roll som trädgårdsarkitekt fyller jag min tid med att experimentera i köket, pyssla hemma med olika projekt eller så tar jag med mig kameran och åker ut i naturen, gärna till västkustens fantastiska skärgård.

Trädgården är en evig läromästare i tålamod, det som växer låter sig inte påskyndas. Man måste anpassa sig till växternas takt, vilket skapar en ödmjukhet som jag tror vi människor mår bra av. Och att se processen när något växer, det är en enorm belöning och ger stor tillfredställelse. Trädgården bjuder också in till en möjlighet att stanna upp. Följa vad som händer. Både vila i och förundras över att det kan vara så vackert. Man lär sig att se det vackra i enkelheten och det tycket jag är härligt!

bild_ida1Det är lätt att som nybörjare i trädgårdssammanhang gripas av entusiasm och på en gång vilja få till den där blomstrande trädgården som alla förföriska trädgårdsböcker visar. Och i den ivern begå några av de vanligaste nybörjarfelen. Som att inte utgå från den trädgård man har och hur jordmånen ser ut.
Eller att på plantskolan plocka på sig en massa växter utan att egentligen ha en plan för vart de ska bo i trädgården. Det är också lätt att bara koncentrera sig på en enstaka rabatt istället för att tänka helhet och ha en plan innan man sätter spaden i jorden.

Jag vill under den här kursen dela med mig av det jag kan om trädgård för att ni ska kunna skapa en vacker, funktionell och hållbar trädgård. Jag vill visa hur man gör när man förlänger vardagsrummet genom att skapa rum i trädgården. Vi lär oss också hur man komponerar med färg och växter och hur man arbetar med ett formspråk för att ge trädgården en sammanhängande helhet. Det ger i sin tur harmoni och balans, två viktiga byggstenar för en god trädgårdsdesign.

Jag vill under kursen väcka nyfikenhet och ge ny energi till att göra de förändringar i trädgården som man så länge har drömt om. Jag vill att vi tillsammans ska sätta guldkant på tillvaron genom att skapa lite flärd i våra trädgårdar!

Länk till min hemsida: www.tradgardslangtan.se

Länk Studentum