Personlig utveckling – nyheter

Studieresa till Tåkern

Deltagarna på Personlig utveckling gjorde en lärorik studieresa till Tåkern, fåglarnas sjö och Naturum. På Naturum tittade man på utställningen med filmrum. Vi var uppe i fågeltornet och de som ville gick ett stycke på en vandringsled. Tack till Ellen Hultman från Länsstyrelsen! Ellen visade oss ringmärkning, vägning och mätning av rörsångare.

 

 


Utflykt

Deltagarna på Personlig utveckling gjorde en trevlig utflykt till Lönshult med korvgrillning, hästar, katter, hönor och en underbar natur. Stort tack att vi fick komma och hälsa på – till Jesper och hans mormor och morfar.

 

 

 


Snart är det påsk…

I dag passade några av deltagarna på Personlig utveckling att tillverka några påskkärringar.


Vårpromenad i Ekmarksbergsparken

Kursen Personlig utveckling på promenad i parken. Vi njöt av den fina vårsolen och såg knoppar av alla de slag, vit- och blåsippor,  fåglarna kvittrade och fullt ös på skateboardbanan. Våren är här!

 


PU på studiebesök

IMG_2111[2]IMG_2149[1]Kursen Personlig utveckling gjorde en trevlig utflykt till Linköping. Där besökte man Östergötlands länsmuseum som bl.a hade en utställning om matkultur-olika tidsepoker. Därefter blev det Gamla Linköping med Cloetta och sist men inte minst Ragnar Dahlbergs café.


Bilder från Tranås

Anders och JesperTvå veckor framöver kan vi se Anders Johanssons fotoutställning ”Bilder från Tranås” på skolan. Anders går på kursen Personlig utveckling. På bilden ser vi Anders Johansson till vänster, till höger Jens Erixon.

 

 

 


Linda syr kuddfodral!

IMG_1969[1]På kursen Personlig utveckling studeras olika ämnen varje dag under veckan.
måndag- Natur, djur och miljö
tisdagar- Musik och Drama
onsdag- Skapande verksamhet
torsdag- Samhällskunskap och historia
fredag-datakunskap

I ämnet skapande verksamhet kan man sy, sticka, virka och mycket annat. Här visar Linda sitt kuddfodral som hon sytt.


Halsdukarna hänger på biblioteket

IMG_0010Kursen Personlig utveckling har skapande verksamhet på schemat. Under 2014 hade kursen ett gemensamt stickprojekt. De stickade och sydde ihop till långa halsdukar som virades runt pelarna ute på skolans veranda. Halsdukarna fick värma skolan under hela förra vintern. Nu hänger halsdukarna på biblioteket i Tranås.

Vi vill värma alla som fryser i Tranås med våra halsdukar!

Personlig utveckling är en halvtidskurs för personer med funktionsnedsättningar. Det är en positiv och stimulerande folkhögskolekurs där vi har god gemenskap. Vi har också en egen stödperson som följer gruppen under all undervisningstid. Vi studerar olika ämnen varje dag.
måndag: Natur, djur och miljö
tisdagar: Musik och dramaverkstad
onsdag: Skapande verksamhet
torsdag: Samhällskunskap
fredag: Datakunskap

 

 


Skapande verksamhet

adventskrans 2

Kursen Personlig utveckling gör fina adventskransar och målar porslin.PU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ord, Ton och Bild

TonOrd ton bildDetta projekt har vi haft i flera år och det är så roligt!
Ord, ton och bild är en föreställning som helt och hållet är skapas på skolan av kursdeltagare och personal.
Det är en föreställning med dikter, musik och bilder. Skolans duktiga Musiklinje får i uppdrag att tonsätta och framföra dikter som skrivits.
Det blir en härlig blandning, där allt kan hända…

 

 

 

 

 

 


Författarbesök

Susanne BollSusanne Boll 2Idag har skolan haft besök av Susanne Boll, psykolog, journalist och författare och sångerska i ett coverband.

Vi fick lyssna till en intressant föreläsning där hon berättade om sitt skrivande och sina böcker.
Tack för inspiration och tankar till eget skrivande.

På bilden, Susanne Boll tillsammans med Karin Holmbom, lärare och kursansvarig för Förberedande polisutbildning.

Blogg Susanne Boll

 

 


Open Space – deltagarinflytande

SpaceOpenFör att få fram deltagarnas önskemål om hur de vill påverka skolan, det vill säga deltagarinflytande, använder vi oss av metoden Open Space.

 

 

 

 


Musik- och dramaverkstad

4330199412_379288c805_bTill hösten erbjuder vi ny verksamhet för dig som är intresserad av musik, sång och drama och har någon form av funktionsnedsättning. Du får gärna vara nybörjare bara du har ett intresse av att vara med och prova på. Vi träffas på tisdagar 13.00-15.30 och har en rast där du kan köpa fika.

Hos oss får du lära dig mer om musik genom rytmövningar och att prova spela olika instrument.
Genom dramaövningar jobbar vi med kroppen, rörelser och rösten. Det allra viktigaste är att vi lär känna varandra och att vi har roligt.
Vi bestämmer tillsammans i gruppen om vi vill satsa på något gemensamt projekt att visa för andra.

 


Avslutning läsåret 2014-2015

Tobias AlbinBehIdag har vi haft en jättefin avslutning på läsåret 2014-2015. Björkar, ballonger och tårta! Vi samlades i Tranås kyrka där vår rektor Caroline Brun höll tal till alla kurserna. Musiklinjen och Forumorkestern spelade och sjöng vackert och stämningsfullt. Nytt för i år var att alla deltagare fick en bok från skolan och vår sponsor Swedbank. Kursansvariga presenterade vilka böcker de valt ut att ge till sina deltagare. Därefter var det dags för tårtkalas! Tack för den här tiden, alla ni som slutar hos oss och som vi inte träffar i höst igen! Lycka till! Alla ni som kommer tillbaka i höst, vi ses! Ha en skön sommar!


Tack Therese!

20150527_140227[1]20150527_140557[1]Therese Sandsjoe har jobbat med kursen Personlig utveckling i ämnet Skapande verksamhet.

På onsdagseftermiddagen avtackade kursdeltagarna och personalen Therese. Lycka till i framtiden!


Besök från biblioteket

IMG_1233[1]

IMG_1225[1]Kursen Personlig utveckling fick besök av Karolina och Magnus från Tranås Stadsbiblioteket. De informerade om  projektet ”Läsvågen” och sommarläsning. Vi fick tips om många olika böcker. Tack Karolina och Magnus!


Studieresa till Tåkern

IMG_1129[1]IMG_1152[1]Kursen Personlig utveckling gjorde en studieresa till Rökstenen och fågelsjön Tåkern. Det blev en trevlig, intressant resa med fint väder. Vi lärde oss en del om runskrift och historien om Tåkern. Vi skådade fåglar från fågeltornet, gick prinsessan Estelles sagostig samt besökte Naturum inne i vasshuset. Vi har förberett oss innan resan genom att studera olika fågelarter.

Vi tackar vädergudarna som var med oss.


Sköna maj välkommen!

valborgFolkhögskolan firade valborgsmässoafton. Skolkören sjöng vårvisor och Karin Sissek höll tal där hon hyllade ungdomen och förväntningarnas tid, våren. Därefter bjöd skolan deltagare och personal på lunch, och vi önskade varandra en trevlig valborgshelg.


Uteaktiviteter tillsammans

presenningSommenbygdens folkhögskolas deltagare fick testa sin samarbetsförmåga när vi hade uteaktiviteter tillsammans. Det var ömsom sol, ömsom regn och kluriga uppgifter för både kropp och hjärna. Gruppen på bilden håller på att vända på en presenning utan att någon lämnar presenningen eller trampar utanför. Det gick galant!

Tack polisförberedande klass för en rolig förmiddag!


Öppet Hus på Folkhögskolan

Öppet Hus 1Sommenbygdens folkhögskola firade Folkhögskolans dag med Öppet Hus!

Lördagen 14 mars var folkhögskolan öppen för besökare under fyra timmar och tema för dagen var hållbarhet. Vi bjöd på korv och ekologiskt kaffe samt sålde ekologiskt fikabröd.

Allmän kurs hade flera olika aktiviteter kring detta, bland annat återbruk. Med återbruk menas att göra nya fina saker av redan använt material såsom glasburkar, mjölkpaket eller konservburkar. Klassen ordnade också en loppis där intäkterna går till Världsnaturfonden.

Hos den förberedande polisklassen fick besökarna testa på bland annat hjärt- och lungräddning samt lära sig mer kring hur man får en hållbar (och vältränad) kropp. Musikdeltagarna bjöd på ett uppskattad musikquiz. Samtliga kurser informerade naturligtvis också om sin verksamhet.

Skolan vill passa på och tacka alla som deltog och bidrog till ett trevligt öppet hus!


Jordens vänner på besök

Jordens vännerSamåka, cykla, sopsortera. Handla ekologiskt eller odla själv. Äta mindre kött, flyga mindre, åka mer kollektivt. Påverka politiker att fatta beslut som underlättar för människor att leva hållbart samt utöva press på företag att producera miljövänliga och rättvisa varor.

Det var några av de förslag som kom fram under onsdagens forumtid på temat hållbarhet. Folkhögskolan hade besök av Mårten Pella och Linus Svensson från organisationen Jordens vänner. Besöket är en del i vår hållbarhetsvecka.
Läs mer


Vernissage med glögg och pepparkakor

038Idag har vi haft vernissage på vårt stickprojekt. Tillsammans har vi stickat en bit var på de jättelånga halsdukarna som vi klätt in vår skola med.

 

 


Studiebesök på Händelseriket

IMG_0613IMG_0677

 

 

 

 

 

 

Kursen Personlig utveckling besökte Händelseriket i Eksjö. Det var mycket uppskattat av alla! Händelseriket är ett aktivitetscentrum som erbjuder sinnes- och rörelsestimulerande miljöer i 8 olika upplevelserum.


Stickad konst – Konst att sticka

002004Det är inne att sticka! Vi har klätt in skolan i de stickade alster som kursen Personlig utveckling har tillverkat under hösten. Vi startar också en stickgrupp med 6 killar och 4 tjejer nästa vecka.


Gratulationer

001Deltagarna på Personlig utveckling passade på att gratulera rektor och kursansvarig Caroline Brun med en fin present, en dekoration i form av ett hjärta av mossa och kottar.

På bilden syns några av deltagarna i kursen Personlig utveckling.


Föreläsning om droger

Vad är egentligen en drog och vilka olika slags missbruk finns det? Vilka skadliga effekter har olika droger? Varför börjar någon missbruka narkotika och vad kan omgivningen göra för att upptäcka det?

Det var några av de frågor som togs upp i Kenneth Ekholms föreläsning om droger som han höll för deltagare och personal på Sommenbygdens folkhögskola i onsdags. Kenneth varvade information om droger och missbruk med personliga erfarenheter.

Kenneth Ekholm är socionom och kriminolog, han arbetar för nuvarande som fältare med uppsökande och förebyggande arbete samt som utbildare och behandlare. Han har tidigare varit lärare och kursansvarig på Sommenbygdens folkhögskolas behandlingspedagogutbildning.


Adventspyssel

042039Kursen Personlig utveckling är i skapartagen med adventskransar och dekorationer inför stundande helger.

 

 


Kreativiteten flödar

AnetteKursen Personlig utveckling med skapande verksamhet på schemat och där flödar kreativiteten. Malin Haglund syr en riddardräkt som ska användas till Närcon, ett convent med tv-spelskaraktär från ett Nintendospel som heter Kirby.

 


Konstutställningen ”Färgfnatt”

IMG_0472[1]IMG_0480[1]Nu kan vi njuta av Julia Haatajas fina, färgrika konstutställning, som hon kallar ”Färgfnatt”. Julia går på kursen Personlig utveckling.

 


Krydderi Krokus

IMG_0469[1]IMG_0451[1]Kursen Personlig utveckling gjorde en trevlig utflykt till Adelöv där vi besökte Krydderi Krokus. Vi tittade och köpte olika kryddor att ta med oss hem. Efter en god lunch fick vi en uppvisning i Agility med husets hundar.


Författarbesök Katarina Genar

bild[1]I dag hade vi ett intressant och inspirerande författarbesök på skolan. Katarina Genar från Linköping berättade om sina böcker och om att skriva. Hon skriver mest kapitelböcker för åldrarna 9 – 12 år, men även lite annat. Katarina berättade att hon gärna väver in lite mystik och magi i sina historier.
Uppslag till böckerna kommer lite varstans ifrån; en kyrkogård, ett öde pensionat eller kanske mormors köksbänk. Hon bär alltid med sig en anteckningsbok för att kunna skriva ned idéer när de dyker upp.
Efter pausen hade Josefin Stacy från musiklinjen frågestund med Katarina och det blev många bra skrivtips till publiken; hur man bygger spänning, hur skrivprocessen fungerar, hur samarbetet med bokförlaget fungerar, var några frågor som publiken fick svar på. Tack Katarina för att du delade med dig av din entusiasm och kreativitet. Mycket inspirerande!


Författarbesök Johan Birath

Birath 001I dag har vi haft besök av Johan Birath som är författare, politiker och lärare. Han inspirerade oss till läsning på ett humoristiskt sätt. Johan berättade om hur han fått sin stora kärlek till böcker och litteratur kryddat med historia kring Boxholm och världen.

 

 

 

 

 


Stickning på nytt sätt

PUHenrik Ahlsén, från kursen Personlig utveckling, fick lära sig sticka på ett nytt roligt sätt genom att använda armar och händer istället för stickor. I ämnet Skapande verksamhet kan man prova på handarbete av olika slag.

 

 

 

 

 

 

 


Valdebatt och skolval

Veckan före valet fortsatte Sommenbygdens folkhögskolas valaktiviteter.

valdebattPå onsdagen arrangerade skolan valdebatt. Även vid detta tillfälle var de åtta riksdagspartierna inbjudna och de representerades av såväl kommunpolitiker från Tranås som riksdagsledamöter från länet.

Läs mer


Politikerbesök på skolan

 

Denna vecka har Sommenbygdens folkhögskola haft besök av representanter från de åtta riksdagspartierna: Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Under två förmiddagar har skolans deltagare och personal fått lyssna till politikerna när de har presenterat sina partiers politik samt svarat på en mängd olika frågor.

Tack alla medverkande för två intressanta och engagerande förmiddagar!

Detta är den första delen i vårt arbete inför valet söndagen den 14 september.

 


Fotoutställning

Åsas Fotoutställning 001Nu kan vi njuta av vackra blommor på Sommenbygdens folkhögskola. Rosor, pelargon, verbena, snödroppar med mera. Utställningen värmer i november månad.
Det är Åsa Nyberg, Allmän kurs – personlig utveckling, som låter oss ta del av vackra foton på olika blommor och fröställningar.
– Just blommor är alltid tacksamma att fotografera, man kommer nära och de är till största delen alltid vackra, säger Åsa. Den här gången har hon valt att experimentera lite och framkallat en del bilder i svartvita- och sepiatoner.

 


Ord, ton och bild

Ord,ton och bild 005

Ord, ton och bild är en föreställning där alla deltagare på skolan bidrar med dikter. Musiklinjens årskurs 1 tolkar och framför dessa. Det kan till exempel vara en musikalisk bakgrund till en berättad text eller en låt där dikten är melodi. Mötet mellan ordet, bilden och musiken frammanar alla möjliga alster. Vad som helst kan hända. Föreställningen ges på nytt ikväll på Tranås Stadsbibliotek kl. 19.00 där allmänheten har chans att se och höra.


Utställning

Utställning i ovala rummet på skolan. Kerstin Johansson, som går på
Allmän kurs-personlig utveckling, visar sina omarbetade foton och akvareller.