INSTÄLLD Kurs i hantverk återbruk och odling

Kurs i hantverk hållbart återbruk och odling

För dig som vill lära dig mer om hantverk, återbruk och odling. Du får möjlighet att fördjupa dig i olika hantverkstekniker samt hur du kan leva mer hållbart och meningsfullt på landsbygden.

Kursen är förlagd i en bygd rikt på skog med småbruk och granne till biosfärområdet* Östra Vätternbranterna. Kursupplägget bygger på ett nära samarbete med byns byalag, föreningar, entreprenörer och boende.

Kursen utgår ifrån tanken att social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, är beroende av varandra. Du som söker har stor möjlighet att prägla och utforma kursen med din kunskap, dina ideer och intressen.

*Ett biosfärområde är ett pilotområde där nya praktiker och ny kunskap testas för att nå en långsiktig hållbar utveckling. Ibland är det gammal kunskap som överförs till ny generation som är mest hållbar. Det handlar om relationen mellan människor och miljö.

 

KURSTYP:Profilkurs
STUDIETAKT:100% heltidsstudier
LÄNGD:1 termin
STUDIENIVÅ(CSN):Gymnasial nivå. Kursen är CSN-berättigad.
INTERNAT:Nej
KURSSTART:20 augusti och avslutas 21 december
ANSÖKAN SENAST:1 juni
ANTAGNINGSVILLKOR:Du ska ha ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och ett liv på landet. Du ska ha samarbetsförmåga och vara intresserad av ett demokratiskt arbetssätt. Antagning sker efter personlig intervju och lämplighet för gruppens sammansättning.
KOSTNADER:500 kr/termin betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring, visst studiematerial och förtäring. Material, litteratur, mat och boende betalar du själv.
KURSANSVARIG:

Caroline Brun

telefon: 073-330 11 61

E-post

Kursen är förlagd till Boets gamla skola i Ödeshögs kommun. En bygd rikt på skog med småbruk och granne till biosfärområdet Östra Vätternbranterna.Vi kommer att vara teoretiska, praktiska och samverkande i vårt kunskapande. I kursen ingår studiebesök och fördjupningsarbete i valfritt ämne.

Boende kan ordnas i byn.

Områden som planeras ingå i kursen:

  • Textila tekniker: vävning, sömnad, tovning, materiallära med mera.
  • Trä: Enkelt snickeri, tälja, tillverka korgar
  • Keramik: Arbeta med lera och dreja
  • Smide: Prova på att smida ett enkelt föremål
  • Återbrukskonst: Utrymme för eget arbete i valfri teknik
  • Odling: Vad och hur kan man odla i sin trädgård
  • Matlagning och bakning